Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Привредна, културна, спортска и свака друга сарадња дијаспоре са матицом, биле то Србија или Српска, предуслов су за очување и јачање националног идентитета наших сународника расељених широм света. Овим начелима се руководи и предстојећи скуп дијаспоре у Бањалуци, од 8. до 10. априла, под називом "У сусрет пријатељима из расејања", под покровитељством председнице Републике Српске Жељке Цвијановић. Oрганизатори догађаја су Удружење српских привредника Швајцарске, Подручна привредна комора Бањалука и Удружење "Корени" из Бањалуке, а наша гошћа биће председница огранка "Корена" у Италији, позната уметница, оперска дива Драгана Молес.

Ученици средњих школа, припадници српске националне заједнице у Хрватској имају могућност стипендирања студирања, а захваљујући и Републици Србији и веома корисном пројекту који су у богословији "Света три јерарха" при манастиру Крка, представили народна посланица у Скупштини Србије Сања Лакић и помоћник министра за високо образовање Бојан Тубић. Прилог су припремиле наше колеге из ТВ продукције Заједничког већа општина Вуковар.

Некада су Срби у Ливну, и околним селима, у југозападном делу Босне и Херцеговине, били веома бројан народ. Било их је скоро колико и Хрвата. Кроз историју су пролазили бројне голготе. Број им се стално смањивао. Данас су на нивоу статистичке грешке.
Како данас живе Срби у Ливну и околним селима сазнаћемо нешто више из приче коју су нам послале колеге из Радио телевизије Републике Српске.

Ових дана је у велелепној згради Текелијанума, задужбини чувеног српског добротвора Саве Текелије у самом центру Будимпеште, организован програм под називом "Праве путеве стварај својим ногама и путеве своје исправљај", у оквиру кога је одржано предавање, а потом и отворена изложба којом је публици приказан животни и духовни пут Светог Саве.
Више у прилогу наше сараднице Диане Кондић Ђурић, одговорне уреднице Варош ТВ у Будимпешти.

Читање дела Бранка Ћопића оплемењује душу, поручили су из познатог села Хашани, код Крупе на Уни, родног места познатог српског књижевника Бранка Ћопића, где је обележено 38 година од његове смрти.

Породица Ритан из Мљечанице, код Козарске Дубице, једно је од најбројнијих породица, не само у Поткозарју, већ и у целој Српској. Пример су, како се заједничким радом, у разумевању и слози, може добро живети. Породица броји 22 члана. Шесторо браће одлучило је да формира породице и да живе под једним кровом.

Дечји хор "Колибри" и Биг бенд РТС подсетиће нас како је то "Кад си срећан".

Реприза емисије у 02.09 и сутрадан, у уторак, у 13.55 на РТС Свет.

Уредници Мирослав Карлица и Тања Адамовић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије