Читај ми!

Србија на вези: Дарко Танасковић 1/2, 18.50, РТС Свет

У првом делу емисије професор Дарко Танасковић причао нам је о одрастању у Загребу, школовању и животу у Београду, о томе како је упознао најдуговечнијег турског политичара Сулејмана Демирела, али и како је чувена југословенска група "Забрањено пушење" добила назив.

Професор Танасковић је човек изванредне биографије, животног искуства, бриљантног ума, ненаметљив, духовит, одмерен. Тешко је набројати све што је научио, урадио, постигао, написао. Говори француски, енглески, арапски, турски, италијански и руски језик, а познаје латински и старогрчки.

Дипломирао је оријенталну филологију и докторирао на Филолошком факултету у Београду. Предавао је све главне предмете као што су Арапски и Турски језик и књижевност, објавио више од седам стотина научних и стручних радова и неколико речника, а од 1977. до данас није престао да пише књиге.

Државе у којима је обављао дужност амбасадора имају посебну симболику, јер је боравио у престоницама некадашњег Римског, Византијског и Османског царства. Једини је Србин, изузев представника цркве, који је разговарао са тројицом папа.

Професор Танасковић нам је толико живописно причао о Београду шездесетих година да смо на тренутак заиста и били у њему...

Зашто се одлучио за оријенталистику? Зашто је поред оданости професури постао дипломата? Како бити дипломата 1999. у време бомбардовања СРЈ? Иако уопштавања треба избегавати, објашњава професор, ипак смо га питали какви су Турци?

Први део емисије о професору Дарку Танасковићу емитоваћемо у петак 1. априла, а други, у петак 15. априла.

Реприза емисије у 02.03 на РТС Свет.

Уредник емисије Тамара Дрезгић

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије