Епископ Кирило у Чикагу

Око 50000 Срба живи у Јужној Америци, а највише их је у те крајеве света дошло после Првог и Другог светског рата. О томе је недавно, приликом посете српској заједници у Чикагу, говорио епископ јужноцентралноамерички Кирило.

Епископ Српске православне цркве за Јужну и Средњу Америку Кирило Бојовић је после литургије одржао предавање у друштвеној сали цркве Свети Стефан Дечански на Лиленд авенији у Чикагу.

Била је то прилика да сазнамо нешто више о људима српског порекла у овом делу света. Епископ Кирило каже да их има око 50000 и да су већином њихови преци дошли раније у те крајеве.

„Ми се трудимо да ту радост Христовог оваплоћења донесемо и да оживимо, усавршимо и у тим далеким крајевима Јужне и Централне Америке, где је наш народ одавно присутан. Још од краја 19. века. постоје писани документи да су наши људи учествовали у изградњи првог православног храма у Буенос Аиресу, који је био први православни храм у Јужној и Централној Америци, који и данас постоји, али већински је наш народ долазио после Првог и Дргугог светског рата. Наши људи су највише груписани по енклавама, како ми то у Цркви кажемо парохијама, у Аргентини и Венецуели", каже владика Кирило.

Свештеник у цркви Свети Стефан Дечански, отац Александар Петровић, каже да је посета епископа Кирила била значајна, и додаје да већ почињу припреме за прославу Бижића у храму.

„Ово је био велики благослов од Бога, да нас је посетио преосвећени владика Кирило, да је служио Свету архијерејску литургију скоро сви присутни су се причестили, био је велики број, деце, омладине, младих и било је прелепо то литургијско сабрање. Владика Кирило се после свете литургије у дворани нашег храма обратио народу уз малу презентацију о стању и мисији СПЦ на простору Јужне Америке. Пружио нам је подршку и подстрек и чини ми се, и утврдио у нама наду да треба напредовати на том нашем светосавском путу

Интересантно је да је епископ Кирило дипломирани математичар и да је једно време радио у тој струци.

У цркви Свети Стефан Дечански, за Бадње вече и Божић, очекује се велики број људи, мада велики број парохијана долази у ту цркву и током целе године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара