Награда "Растко Петровић" уручена лауреатима

Матица исељеника Србије награду "Растко Петровић" додељује од 1996. године, у три категорије: за животно дело, за најбоље прозно као и за најбоље поетско дело у претходној години. Награда је намењена српским ствараоцима који живе и раде у иностранству. За прошлу, 2016. годину, награду су добили др Михаило Вукас из Гетеборга (Шведска) за животно дело, др Борко Ђорђевић из Палм Спрингса (САД) за прозну књигу "Стаклени мир: Џими Картер и опасни Срби" и Јелена М. Ћирић из Прага (Чешка Република) за збирку поезије "Мушке песме".

Свечаност поводом Дана Матице исељеника присуствовале су значајне личности политичког и јавног живота Србије и нашег расејања.

Повеље Матице исељеника за 2016. годину додељене су појединцима и организацијама из Србије и дијаспоре, које су током прошле године значајно допринели сарадњи матице и исељеништва.

Књижевну награду Растко Петровић за 2016. годину добили су др Михаило Вукас из Гетеборга за животно дело, др Борко Ђорђевић из Палм Спрингса за прозну књигу Стаклени мир-Џими Картер и опасни Срби и Јелена Ћирић из Прага за збирку поезије Мушке песме.

„То је круна. Не моја, него стотине хиљада њих који су активни и пар милиона који су пасивни, а који нису на овом тлу. На неки начин да их се сетимо, на неки начин да неко има слободе и могућности да им каже: Браћо, ипак смо сви ту", каже проф. др Михаило Вукас, кардиохирург из Гетеборга.

„Ја се осећам као да сам у Холивуду и добијам Оскара. У сваком од нас постоји једна или две књиге, то је катарза. У мени су се помешала сећања из младости, садашњости и прошлости у Америци, и морао сам да искажем то", рекао је др Борко Ђорђевић, естетски хирург.

„Кад је нешто, а дефинитивно овде јесте повезано са животом у дијаспори, нешто што треба да буде и спој наше културе и у мом случају, чешке културе, јер тамо живим, то има већи значај, виши је ниво свега тога и самим тим и већа обавеза", Јелена М. Ћирић, песникиња из Чешке Републике.

Као наша најстарија институција ове врсте, Матица исељеника и Срба у региону, 2019. године обележиће 7 деценија постојања.

Повеље Матице исељеника Србије за 2016. годину:

Овогодишњи добитници Повеље из Србије су Академик Љубиша Ракић, Марко Лопушина, Александар Чотрић, Вукман Кривокућа, Проф. Др Владимир Гречић, Живадин Јовановић, Живорад Ајдачић, Петар Мићковић, Живорад Жика Николић и емисија Вечерас заједно Радио Београд 1.

Добитници Повеље из региона су Млађен Цицовић (Република Српска), Милан Ђурић (Мађарска), Раде Бакрачевић (Словенија), Савез Срба у Румунији, Драган Црногорац (Хрватска) и Иван Стоилковић (Македонија).

Добитници Повеље из дијаспоре су Радмила Милентијевић (САД), Мирко Латиновић (Русија), Стане Рибич (Словачка), Жељко Гојковић (Аустралија), Борислав Капетановић (Аустрија), Мајк Милићевић (Канада), Дејан Илић (Немачка), Александар Жигић (САД), Зоран Јовановић (Швајцарска), Станка Туовић (Француска).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара