Читај ми!

Недостаци DAB-а

Традиционални радијски програми емитују се на различитим AM и FM фреквенцијама. Сваки програм се смешта на одређену фреквенцију. На овај начин се користи веома велики спектар фреквенција за мали број радио станица. Тренутна AM и FM земаљска емисиона технологија је добро постављена, компатибилна је и јефтина за производњу.

Недостаци DAB система над аналогним системом су следећи:

Квалитет пријема

Квалитет пријема DAB-а може бити лош чак и за људе који живе унутар подручја покривености сигналом. Разлог томе је што стара верзија DAB-а користи слаб кодинг за исправљање грешака. Тако да када има доста грешака у примљеном материјалу мали број тих грешака се може исправити или се јављају проблеми са звуком. У неким случајевима сигнал се може потпуно изгубити. Та ситуација је побољшана у новом DAB стандарду DAB+ који користи јачи кодинг за исправљање грешака.

Кашњење сигнала

Природа SFN-а је је таква да предајници у мрежи морају да емитују исти сигнал у исто време. Да би се постигла синхронизација, емитер мора да отклони све разлике у времену емитовања које се појављују на различитим даљинама и услед различитих разлога, укључених у пренос сигнала са мултипрлексера на различите предајнике. То се чини прменом одлагања долазног сигнала на предајнику базираном на времену генерисаном на мултиплексеру, којим се максимално предвиђа пропагирајуће време; одлагања у пријемнику због дигиталног процесирања и укупног одлагања које чује слушалац. Сиглнал је одложен за две до четири секунде, зависно од декодирајућег кола које се користи.

Покривеност

С обзиром да је DAB у релативно раној фази постављања, DAB покривеност је сиромашна у скоро свим земљама у поређењу са FM који је широко заступљен.

Компатибилност

2006. године започети су тестови у којима се користио побољшани HE-AAC кодек за DAB плус. Скоро ни један од рисивера направљен пре 2008. не подржава нови кодек. Нови рисивери су компатибилни како са DAB тако и са DAB плус стандардом.

Захтеви за напајање

Обрада дигиталног сигнала код DAB-а подразумева да се примљни кодирани дигитални сигнал конвертује у аналогни аудио садржај. Потребно је комплексно електронско коло за обраду оваквог захтева. DAB пренос захтева веће напајање да би се извела ово конвертовање у поређењу са конвертовањем аналогног FM сигнала у аудио садржај. То значи да ће преносиви пријемник имати краћи век батерије или ће да захтева више снаге (и стога бити гломазнији).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара