Читај ми!

Предности DAB-а

Традиционални радијски програми емитују се на различитим AM и FM фреквенцијама. Сваки програм се смешта на одређену фреквенцију. На овај начин се користи веома велики спектар фреквенција за мали број радио станица. Тренутна AM и FM земаљска емисиона технологија је добро постављена, компатибилна је и јефтина за производњу.

Предности DAB система над аналогним системима су следеће:

Побољшане могућности за кориснике

DAB систем аутоматски проналази све доступне станице, нудећи листу станица које слушалац може да одабере. DAB може да носи радиотекст (у DAB терминологији, Dynamic Label Segment) или (DLS) са станице пружајући информацију у реалном времену као што су наслови песама, тип музике, вести, као и вести о стању на путевима. Унапређени водичи програма такође се могу преносити. Слична могућност такође постоји код FM радија у форми RDS-а. (Међутим, не дозвољавају сви радио пријемници да се имена радио станица приказују у изворном облику.)

Неке радио станице нуде могућност паузе у емитовању уживо, стављањем емисионог тока на локалну флеш меморију иако је функција ограничена.

Више станица

DAB није ефикаснији у пропусном опсегу у односу на аналогни радио мерен у програмима по MHz на одређеном предајнику (тзв. линк спектралне ефикасности). Међутим, мање је осетљив на тзв. мешање канала (cross talk), што омогућава да се смањи удаљеност између радијских програма, нпр. када се користи иста фреквенција, програми су збијенији.

System spectral efficiency (просечан број радио програма по MHz или предајнику) трећи је фактор ефикасности у односу на аналогни FM радио. За националне и регионалне радио мреже, ефикасност је побољшана за више него један ред величине због употребе SFN-а. У том случају, суседни предајници користе исту фреквенцију.

У појединим подручјима, нарочито руралним, увођење DAB-а пружа слушаоцима радија већи избор радио станица. На пример, на југу Норвешке, слушаоци радија добили су могућност већег избора радио станица од 6 до 21, када је DAB уведен у новембру 2006.

Квалитет пријема

DAB стандард интегрише карактеристике које смањују негативне последице multipath fadingа и сигнала шума који стварају проблеме постојећем аналогном систему. Такође, док DAB преноси дигитални аудио, нема шиштања са слабим сигналом, што може да се догоди на FM. Међутим, радио апарати на граници DAB сигнала могу добијати необичне звукове који ометају пријем или га могу потпуно прекинути. Због осетљивости DAB, пријемници не могу радити при бризнама већим од 200 до 600 km/h.

Мање пиратских ометања

Специјализованост и тошкови DAB опреме за емитовање представљају баријеру за пиратске радио станице које се емитују преко FM. Сигнал неких станица може се примати поуздано и преко DAB система у крајевима где је тешко или немогуће регуларно примати FM због пиратских сметњи.


Променљив пропусни опсег

Моно радију, вестима и каналима који се баве временском прогнозом и другим немузичким програмима потребан је знатно мањи пропусни опсег него типичним радио станицама којима DAB омогућује да преносе ове програме са нижом брзином протока, остављајући више пропусног опсега који се може користити за друге програме.


Трошкови трансмисије

Верује се да је скупље емитовати са DAB него са FM системима. Тачно је да DAB користи више фреквенције него FM и стога постоји потреба да се то надокнади са више предајника, већом снагом или са обоје, да би се остварила иста покривеност. Такође, DAB мрежа је скупља од FM мреже. Међутим, у последњих неколико година дошло је до значајног побољшсња у ефикасности DAB предајника. Ова ефикасност потиче од могућности DAB мреже да емитује више програма по мрежи. Једна мрежа може да емитује 6-10 програма (са MPEG аудио кодеком) или 10-16 програма (са HE AAC кодеком). Сматра се да замена FM радија и FM предајника новим DAB радијом и DAB предајницима неће коштати више него новија FM опрема. Јефтинија трансмисија подржана је независним студијама од Тераком (Шведска) и SSR/SRG (Швајцарска). Студије су показале да је DAB до шест пута јефтинији него FM.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара