Читај ми!

14 дигиталних радио станица

14 дигиталних радио станица на националном мултиплексу у Немачкој почиње данас са радом. Тиме ће се створити могућности да слушаоци добију додатне услуге, као и да уживају у већем обиму програма и бољем квалитету звука.

У почетку, слушаоци ће моћи да чују фудбалске радијске програме, 90elf of Absolute Radio, radio Germany, Germany Kultur, Germany radio knowledge, energy, ERF Radio, Radio Horeb, Kiss FM, Classic Radio, FM и Radio Lounge Bob.

Са новим дигиталним радиојм биће омогућене и нове услуге са подацима као што је текст и могућности слајд шоуа, где ће слушалац моћи да види додатне информације на дисплеју радија. Такође, постојаће могућност мобилног пријема који ће бити стабилан као аналогна FM технологија. Дигитални радио пријем неће имати додатне трошкове и биће лак за употребу.

Дигитални радио ће се постепено ширити по покрајинама преко регионалних мултиплекса. На почетку свог рада дигитални радио ће покрити градска подручја као што су Хајделберг, Манхајм и Штутгарт у покрајини Баден-Винтерберг. У следећих неколико месеци и друга подручја те покрајине биће покривена дигиталним радијским сервисом, саопштио је Државни институт за комуникације Баден-Винтерберга (LFK). „Сада са почетком рада дигиталног радија у Немачкој пружа се велика могућност да се радио даље развија.", изјавио је председник ЛФК-а Томас Лангхајнрих у Штутгарту.

Поред националног програма планира се и заједничка радијска платформа („mixed multiplex") коју ће чинити BWR програми, приватне радио станице и помоћни сервиси из Баден-Винтерберга. Док се на југозападу земље од августа почиње са емитовањем дигиталног програма у Баден-Винтенбергу се наставља са развијањем мреже. Да би пет милиона домаћинстава на југозападу Немачке примило тај нови сигнал LFK планира да на јесен распише тендер за приватне емитере.

DAB+ шта је ново овог пута?

  • Нова емисиона инфраструктура,
  • Национални мултиплекс за јавне и комерцијалне емитере,
  • Регионални мултиплекси за јавне и комерцијалне емитере,
  • Национални TPEG-Сервис за управљањем саобраћајем,
  • Блиска сарадња између јавних и комерцијалних емитера,
  • Заједнички маркетинг за почетак рада јавног и комерцијалних емитера.

Покретање дигиталног радија подржава Федерално министарство економије и технологије (BMWi) и свих 16 немачких држава (покрајина). Такође је искључивање аналогног радио сигнала предвиђено у Новом закону о телекомуникацијама. Европска комисија подржава прелазак на дигитално радио емитовање у свим земљама чланицама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара