Читај ми!

Македонија: Прелазак на дигитално емитовање

Стратегија за сектор радиодифузије усвојена је 2007. године, а она укључује и део о дигитализацији емитера. Први проблем са којим се суочила Македонија био је финансирање процеса дигитализације, који македонска Влада није могла финансирати у предвиђеном року.

У Македонији је због тога отворен међународни тендер путем којег су позвани телеком оператори из читавог света. Условима тендера одређено је да победник на тендеру може добити право највише за три мултиплекса. Циљ је био да тендер буде што атрактивнији за иностране конкуренте. У складу са закључцима Регионалне конференције о радио комуникацијама Међународне уније за телекомуникације одржане у Женеви (RRC 06), Македонији је додељно осам националних мултиплекса, плус један мултиплекс за Скопље. Тендер је објавила Агенција за електронску комуникацију зато што се радило о оператору јавне мреже за комуникације. Тендер је добио словеначки телеком, који је крајем 2009. године почео да реализује пројекат и за мање од године дана, покривеност је достигла 82% становништва.

Додатним услови тендера који се тичу заштите интереса грађана и провајдера програмских услуга односили су се на ограничавања могућности оператора да сами у будућности заузму положај регулатора. Операторима је одређен услов бесплатног преноса свих канала јавног сервиса (3 ТВ канала), као и то да до момента потпуног гашења аналогног сигнала, преноси пет
осталих националних комерционалних канала, без додатне накнаде. Оператор је прихватио ове услове и додао још два национална канала која се емитују преко сателитске мреже. Оператор је потписао уговор о ауторским правима са сваким од емитера. Оператор није морао да преноси македонске националне канале који се емитују преко сателитске мреже, али нема избора када се говори о националним земаљским каналима. Све канале који су се до сада бесплатно емитовали у Македонији наставиће да емитује и дигитални оператор, како се грађани не би суочили са променама у пријему програма.

У Македонији је од новембра 2009. године почео период транзиције (симулкаста) и емитовање иде паралелно на аналогни и дигитални систем. Емитовање преко дигиталне терестралне платформе је у почетку било бесплатно, а од марта 2010. године се прешло на кодирано емитовање. Грађани који нису желели да плаћају све програме на мултиплексу и даље су могли бесплатно да гледају три канала јавног сервиса и пет националних комерцијалних канала, али у том случају су морали сами да купе дигитални пријемник. Грађани ће, такође, и после преласка читавог региона на дигитални систем емитовања, моћи бесплатно да гледају постојеће регионалне и локалне канале.

Један мултиплекс је аутоматски био резервисан за јавно предузеће Македонска радиодифузија, које није желело да конкурише на расписани тендер. Због немогућности изградње сопствене мреже, комерцијални оператер је Македонккој радиодифузији изнајмио свој резервни уређај. Македонска Влада је накнадно издвојила средства за изградњу сопственог мултиплеска Македонске радиодифузије. Планирано је да се преко тог мултиплекса преносе сви национални канали.

У Македонији постоји дилема када угасити аналогни сигнал и који су то услови који треба да буду испуњени. Аналогни сигнал се не може једноставно искључити јер постоје обавезе према грађанима. У прошлости је, под управом Македонске радиодифузије, аналогни сигнал покривао 98% становника. То представља проблем зато што дигитални сигнал има своје спецификације и веома лако постиже 95%, али је увећање покрића за 3% веома тешко. Предвиђа се да би преосталих 3% могло коштати 10 пута више од првих 30%. Како би се постигло покривање преосталих 3%, које укључује удаљене руралне средине, потребна је изградња система са више локација емитовања и репетитора.

Да би се прилагодила брзом развоју технологије и потреби за прелазак на дигитално емитовање, Македонија је изабрала помало чудан начин прилагођавајући закон о електронској комуникацији. Сам приступ је био преговарање са сваким оператором и потписивање протокола којим су обавезани да испуне неколико елементарних услова који су инкорпорирани у протокол.

Развој система дигиталног емитовања треба регулисати законом, али постоји дилема око тог да ли се систем треба и може градити сопственим капацитетима или треба да се укључи неки партнер са стране, као што је случај са Македонијом. Македонија је овим процесом много ризиковала и импровизовала, али је такође за веома кратко време постигла много.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара