Сигурнa кућа до краја октобра

Изградња треће сигурне куће у Београду биће завршена до краја октобра. Неопходно да друштво помогне женама, после изласка из куће.

Jош једна, трећа сигурна кућа биће отворена до краја октобра, остало је да се ураде унутрашњи, занатски радови, рекла је у Дневнику РТС-а Весна Станојевић, кординаторка Саветовалишта против насиља у породици.

Акција прикупљања средстава за изградњу сигурне куће и медијска кампања почеле су пре скоро годину дана, а покренуте су у сарадњи РТС-а и Саветовалишта за борбу против насиља у породици.

Станојевићева је прецизирала да је остало да се заврше фасада и унутрашљи занатски радови,  што неће одузети много времена.

У почетку су у сигурну кућу долазиле само старије жене да потраже помоћ, али сада можемо да приметимо да долазе и младе жене које ту траже помоћ, објашњава Станојевићева.

"Не мислим да је решење да жена треба да проведе одређено време у сигурној кући, а да се после тога врати насилнику, јер нема друге могућности, ми као друштво, заправо, морамо да знамо да овај проблем није мали, јер насиље у породици није ствар породице, него друштва", рекла је Станојевићева.

Кординаторка Саветовалишта објаснила је како сигурна кућа представља само привремени смештај. Неопходно је да се друштво укључи у помагању женама, после изласка из куће.

Свака четврта жена жртва насиља

Сигурна кућа представља место за жртве породичног насиља, она обезбеђује бесплатан смештај, храну и хигијену.

Свака трећа или четврта жена је жртва насиља. Годишње се сигурној кући у Београду за помоћ или савет обрати око 5000 жена.

Само 12 одсто жена успе да се спасе и почне нови живот, без насиља. Многе одустају и од помисли да напусте насилника јер, после вишегодишњег злостављања, губе самопоуздање и веру у помоћ институција система.

У мањим местима, због предрасуда, али и због тога што се углавном сви познају, на насиље у породици надлежни често не реагују на прави начин. Кривични и породични закон јасно предвиђају мере заштите жртве. Међутим, пракса показује да казна споро стиже насилнике.

Доношење одлуке о забрани приласка насилника траје месецима, док се о разводу и подели имовине одлучује годинама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво