Захвалнице донаторима за "Сигурну кућу"

Свим донаторима који су подржали хуманитарну акцију РТС-а за изградњу треће Сигурне куће у Београду, уручене су захвалнице у згради РТС-а. Осим великих компанија, изградњу куће за жене жртве породичног насиља и њихову децу, сходно својим могућностима, помогли су и грађани.

Радио-телевизија Србије уручила је захвалнице свима који су несебично помогли велику хуманитарну акцију "Градимо сигурну кућу", за жене и децу жртве породичног насиља.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић, који је присустовао овој манифестацији, истакао је да је право решење за проблем насиља над женама превентива, али и сензибилизација јавности ка овом проблему.

Министар је истакао да првенствено треба помоћи женама које излазе из сигурних кућа, како би се оне социјализовале и рехабилитовале.

"Ово је први пут да држава регулише ову област, област сигурних кућа. Да их уводи у систем социјалне заштите и тиме створи правни основ за финансијску и сваку другу подршку за ове институције", рекао је Љајић.

Према његовим речима, сигурне куће ће омогућити решење горућег проблема, који је све већи, како због економске кризе, тако и доминантно патријархалног односа у друштву.

"Све је више насиља у породици, чему сведочи чињеница да свака друга жена трпи неки облик психичког насиља, да је свака трећа жена изложена физичком насиљу чланова породице, а да се свакој четвртој жени прети насиљем, што су алармантни подаци", истакао је Љајић.

Министар је рекао да је у 823 случаја изречена пресуда против насилника, што је један од показатеља да држава треба да пооштри казнену политику када је у питању породично насиље.

Хуманитарна акција РТС-а "Градимо сигурну кућу" трајала је годину дана. У том периоду је изграђена и потпуно опремљена трећа Сигурна кућа.

Захвалнице су добили, између осталих, компанија "Телеком", Јавно предузеће "ПТТ Србија", "Србијагас", "Космополитен", као и медијске куће "Танјуг", "Фонет", "Бета" и "Вечерње новости".

У акцију РТС-а се укључио и велики број највиших државних институција, неколико београдских средњих школа и бројна приватна предузећа.

Упућен је велики број СМС порука ка све три мреже оператера мобилне телефоније и велики број позива преко хуманитарног телефонског броја.

Такође, више становника Србије је дало појединачне уплате на рачун ове акције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво