Читај ми!

Конзул Милица Топаловић из Берлина на онлајн часу наставе на српском језику

За ученике који похађају Допунску наставу на српском језику у источном делу Савезне Републике Немачке, последњи часови били су веома интересантни.

Поводом обележавања значајних празника и наставних тема, важно је да на редовним и онлајн часовима гостују представници културних и образовних институција из Републике Србије и СР Немачке. Ово је један од многих начина, како се наши ђаци повезују са матицом и усвајају знања која су везана за нашу земљу и њен историјски и географски контекст.

Конзул Милица Топаловић је гостовала на часу онлајн одељења Допунске наставе на српском језику и са децом разговарала о томе чиме се бави један конзул, да ли је то занимање тешко и како конзул може помоћи нашим грађанима у иностранству.

У уводном делу часа наставница српског језика Марија Алексић је говорила ученицима уопштено на тему занимања и представила је путем презентације једно од најчешћих занимања у Републици Србији. Конзул Милица Топаловић поздравила је ученике лепим речима и казала им је неколико важних и занимљивих чињеница, које су везане за њен позив. Ученици су имали прилике да поставе конзулки и неколико интересантних питања. Занимало их је како и на који начин се постаје конзул, коју школу је завршила за то звање и да ли је њен посао тежак.

Ђаци су помно пратили њено излагање и са одушевљењем су реаговали на чињеницу да сада знају коме да се обрате, уколико случајно изгубе пасош или желе из неког разлога да добију нови.

У завршном делу часа организован је и квиз, где су ученици одговарали тачно на сва постављена питања и у част гостовања конзула из српске амбасаде у Берлину (конзуларног одељења), отпевали су и стихове српске народне песме „Разгранала грана јоргована."

Поред конзулкиног гостовања, на часу су биле присутне и наставнице српског језика из Франкфурта Бојана Ракоњац, наставница из Лондона Вида Милојковић и наставница из Осла, Гордана Човић -Јовановић. Оне такође имају своје онлајн групе ученика и наставница Марија Алексић сматра да је ово била једна врста угледног часа и остваривање једне лепе и заједничке сарадње свих присутних гостију.

Ученике који су део онлајн одељења у оквиру пилот програма за извођење образовно-васпитног рада на даљину, као и редовне ученике који похађају наставу у Берлину, неопходно је што више укључивати и у друге видове пројектних активности. На тај начин се успоставља сарадња и са другим наставницима и ђацима из осталих држава, уз развијање међукултуралне свести свих ученика, која има за циљ позитиван утицај у развоју личности сваког детета и јачању културно-историјског идентитета.

субота, 30. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"