Читај ми!

Књижевно вече др Вјере Рашковић Зец у Бечу

Аустријско-српско културно друштво "Вилхелмина Мина Караџић" у сарадњи са Заједницом српских клубова у Бечу, организује промоцију сабраних дела др Вјере Рашковић Зец, у суботу 9. октобра 2021. године, у 19 сати, у просторијама Заједнице, у улици Gudrunstrasse 133b, у десетом бечком округу.

Вјера Рашковић Зец има изузетно богату радну биографију. Рођена у Kнину, основну школу, гимназију и Филозофски факултет завршила је у Загребу, где је и магистрирала. Докторску дисертацију је одбранила на Филозофском факултету у Новом Саду 1979. године, а дуги низ година све до одласка у пензију, је радила као наставник допунске и интегративне наставе за децу из бивше Југославије.

Објавила је више од 200 стручних и научних радова, највише из методике наставе језика и књижевности. Kао петнаестогодишњакиња написала је две драме које су се играле широм земље. Једна од њих је "Прољећа недопјевана" о стрељању ђака у Kрагујевцу 1941. године, чији је одломак уврштен у Читанку за 8. разред основне школе 1961. године, а у знак захвалности, проглашена је почасним грађанином града Kрагујевца.

Објавила је многобројне књиге белетристичке прозе, романе, књиге песама и носилац је многобројних награда и признања, међу којима је и награда Академије "Иво Андрић". Њене песме су уврштене у Антологију нове аустријске лирике.

У програму ће, осим ауторке, учествовати Лука Марковић, председник Заједнице, Загорка Дуда, Нела Букоровић, Славица Клајн и Катарина Милисављевић у музичком делу програма, а организатори ће поштовати све прописане епидемиолошке мере, везане за Ковид 19.

  У здравом телу здрав и дух

Аустријско-српско културно друштво "Вилхелмина Мина Караџић" је на састанку одржаном 30. септембра 2021. године у Бечу, формирало Клуб љубитеља књиге и Спортско-рекреативну секцију. За координаторку Клуба љубитеља књиге "Мина Караџић", изабрана је Катарина Милисављевић, чланица УО Друштва.

Она је у свом обраћању истакла да је циљ Клуба да привуче афирмисане, али и младе и талентоване писце и песнике, као и све оне којима је писана реч на срцу.

Светлана Матић је др Вјери Рашковић Зец уручила захвалницу за донацију књига Библиотеци "Мина Караџић". За координаторку Спортско-рекреативне секције изабрана је проф. Вања Симовић, чланица УО Друштва, која је истакла да нам је данас више него раније, потребна рекреација, кретање и добро психофизичко здравље. Вања је иначе тренер кинеске вештине Чи Гонг, која између осталог, доприноси смирењу и смањењу свакодневног стреса.

"Да би се дошло до хармоније у организму, мора да се постигне баланс", подвукла је она. Први тренинг заказан је у суботу, 9. октобра у 17:30 у просторијама Заједнице српских клубова у Бечу. Када временске прилике дозволе, тренинзи се могу одржавати и на отвореном, у природи, поручују организатори.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара