Читај ми!

Солидарност за Косово: На дар школски прибор, играчка и писмо

На позив организације „Солидарност за Косово“, сва одељења допунске наставе у Француској придружила су се хуманитарној акцији прикупљања школског прибора, играчака и писања писама вршњацима са Косова и Метохије. Позив је упутио Никола Гргић, представник Савета родитеља у месту Бонди у Париском региону, задужен за овогодишњи јунски конвој за Косово и Метохију из Француске. Учешће допунске наставе у хуманитарној акцији подржало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Прикупљању школског прибора и играчака намењених спортским активностима одазвао се велики број ђачких породица широм Француске. Дечја писма ће бити уручена за Видовдан, уз хуманитарну помоћ у којој учествују многа српска удружења, између осталих Савез Срба Француске, Сви Срби у Паризу, Унија француско-српског пријатељства из Нице, Удружење „Шумадија" из Санса, КУД „Бисери", КУД „Извор" из Париза, КУД „Оро" из Бобињија, КУД „Абрашевић" из Париза, „Српско-француско пријатељство Бордо", Удружење „Француско-српско пријатељство Белфор", Клуб „Никола Тесла" из Милуза, Школа „Јелена Анжујска". Посебна заслуга припада господину Франсоа из Стразбура, који је сам обезбедио знатну помоћ.

Наставници допунске наставе у Француској су у оквиру тематских часова посвећених Видовдану припремили и мотивисали ученике да писмима обрадују вршњаке, а информација о могућности добровољног учешћа српских породица у хуманитарној акцији подељена је на школским медијима.

У Цркву Свете Петке у Бондију у Париском региону стигао је велики број писама, којима су деца показала приврженост и жељу за упознавањем. У Културном центру Србије у Паризу писма су, уз учење о јужној српској покрајини, настајала на самим часовима, урешена срцима, цветовима и искреним дечјим жељама.

Помоћ се може оставити и у Цркви Светог Саве у Паризу. У неколико сусрета у источној Француској, испред школа у Сошоу и Белфору у сарадњи са Удружењем „Француско-српско пријатељство Белфор" и испред школе у Милузу у сарадњи са Клубом „Никола Тесла", ђачке породице су се у значајном броју одазвале хуманитарној акцији, показујући своју племенитост, разумевање и љубав. Ђаци српске школе су кроз слике и речи послали поздраве својим будућим другарима. Договорено је да се у следећем, божићном одласку, дечја писма-одговори донесу у Француску.

Допунска настава у Париском региону претходних година успешно је спроводила годишње две хуманитарне акције прикупљања слаткиша уз писање божићних и ускршњих честитки деци која се лече на Институту за мајку и дете у Београду, које је организовао дуги низ година Илија Мики Вујовић. У јануару 2020. су, уз божићну хуманитарну помоћ „Солидарности за Косово", којом је координирао Ненад Клајић у Париском региону, послате честитке.

Оснивач и директор организације „Солидарност за Косово" је Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару