Читај ми!

Честиткама саградили мост празничне радости

Да се кроз честитку, писану и урешену најлепшим жељама, може чувати писмо, културно и традицинално српско наслеђе, показала је Српска допунска школа у Француској, Италији и Словенији бројним активностима у време празника.

Магична атмосфера празника ове године повезала је ученике основних школа из Србије и Француске. Ђаци четвртог разреда ОШ „Уједињене нације" из Београда послали су новогодишње честитке вршњацима допунске наставе у Француској, који су им узвратили божићним честиткама.

Акција је реализована у срадњи са ​Културним центром „Чукарица​", а учествовало је преко 80 ученика и 12 наставница из обе земље. Многе честитке прерасле су у писма испуњена шареним дечјим жељама, топлином, искреношћу и жељом за упознавањем.

Веће наставника је на тематским часовима посвећеним празницима, доступним у е-бази „Час по час" (Новогодишњи час, Божићни час), непосредно пред распуст и након предаха, подстицало децу на стваралаштво. Ђаци су научили да је писање честитке мала уметност, у којој је, уз ћирилично слово, веома важан избор речи и правилна употреба традицоналних поздрава.

Колико је значајно стручно педагошко вођење које буди креативност, показују разноврсне идеје, комбиновање различитих материјала и техника у изради честитки, попут цртежа Снешка Белића на камену из одељења у Копру.

У Стразбуру и Колмару одржани су часови на даљину „У сусрет Божићу", а у божићним данима, у свим одељењима у три земље се, кроз кратке текстове, песме, презентације, фотографије и игре учило о обичајима.

Колажи музичких интерпретација, казивања стихова, рецитација и креативних честитки смењивали су се из одељења у Словенији на школској Фејсбук страници „Српска школа у Француској, Италији и Словенији". Поздрави и најлепше жеље путовале су на овај начин из региона и расејања у матицу. Ученици су пожелели да поделе празничну атмосферу из свог дома и фотографијама.

Да је личност наставника веома значајна спона са земљом порекла, који својим односом и радом гради успешну атмосферу, доказује учитељица Марија Праизовић у источној Француској. Она је на око 120 адреса својих ученика послала честитке, које су украшене образовним мотивима са наших часова - за успомену и подсећање да су часови усмерени, са љубављу и ентузијазмом, ка очувању сваке српске речи и неговању младих нараштаја.

Српска допунска школа је, реализацијом образовно-васпитних садржаја, у складу са програмом наставе у иностранству, уз обележавање значајних датума, празника и обичаја, темељ очувања српског језика, културно-историјског и традицоналног блага.

Предстојећу годину „одмеравамо" једном од упућених жеља из Словеније: „Нека дечје жеље буду мера свих наших корака 2021!"

петак, 19. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару