Читај ми!

Почела настава на српском језику у Словенији

Образовно-васпитни рад на српском језику у Словенији остварује се у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије од школске 2020/21. године.

Увођење допунске наставе на српском језику остварено је захваљујући иницијативи српске заједнице у Словенији, уз преданост и ентузијазам српских цркава, удружења, организација и појединаца у обавештавању и прикупљању пријава за упис.

Наиме, Савез Срба Словеније је, уз подршку Српске православне цркве и Амбасаде Републике Србије у Љубљани, предузео интензивну акцију да се пријаве ученици српске националности заинтересовани за учење српског језика у оквиру програма Министарства образовања, науке и спорта Републике Словеније - Учење других језика и културе других народности. Како је утврђено да захтеве плана и програма за потребе учења српског језика испуњава Програм основног образовања и васпитања у иностранству, Министарство просвете је, у складу са Правилником о остваривању образовно-васпитног рада у иностранству, објавило конкурс и спровело потребну законску процедуру за избор наставника запослених у школама на територији Републике Србије, након чега је осам наставника упућено да остварује образовно-васпитни рад на српском језику.

Сложена процедура добијања виза, нарочито сада у отежаним околностима здравствене кризе, специфична за сваку земљу, окончана је успешно захваљујући удруженом деловању Амбасаде Републике Србије у Словенији и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Наставници су по доласку у Љубљану и одржаном састанку у нашој амбасади, започели са успостављањем наставе, у складу са предложеним распоредом места и школа, а на основу података о броју пријављених ђака.

Велики допринос решавању админстративних питања, повезивању са српским црквеним општинама, уз комуникацију са управама школа и обраћање словеначким институцијама, пружила је Амбасада Републике Србије у Словенији. Редовни наставници започели су наставу користећи, због здравствених ограничења, просторе Српске православне цркве и друге ресурсе српске заједнице. Услед одлуке о немешању ученика из различитих школа у истој школској згради, оформљена су одељења за све ученике где је пријављен мањи број, уз подршку нашег свештенства и срдачан пријем, у парохијским домовима и црквеним просторима у Љубљани, Марибору и Копру.

У Љубљани, Крању, Камнику, Новој Горици, Постојни, Марибору, Мурској Соботи, Копру, Изоли и Анкарану добијени су термини у основним школама, а родитељски састанци и први часови успешно одржани у првој половини октобра. Основано је 60 група са 817 ученика. 

У складу са новонасталом епидемиолошком ситуацијом и мерама које је донела Влада Републике Словеније, настава на српском језику изводи се по „онлајн" моделу од 19. октобра, преко Гугл учионице и Зум платформе. Овај тип наставе је привременог карактера, а условљен је трајањем здравствених мера прописаних од стране Владе Републике Словеније.

Тим од осам редовних наставника радио је, упоредо са наставом у својим групама, на стварању услова за следећу етапу - ангажовање колега који имају пребивалиште на територији Републике Словеније.  У складу са могућностима, а са циљем обухвата што већег броја ученика, колеге су информисале ђачке породице у преосталим школама о предстојећим часовима српског језика, историје и културе. Образована су одељења у Новом Месту и у околини Љубљане, док је у другим регијама остварена комуникација са представницима српских удружења, која нуде помоћ у обезбеђивању просторија за извођење часова.

Очекује се да у наредном периоду Министарство донесе одлуку о ангажовању хонорарних наставника за предложена места - околину Љубљане, Ново Место, Цеље, Велење, Корушку, Копар, Засавје са околином.

Српска заједница у Словенији показала је добродошлицу и спремност на сарадњу, коју ће Веће наставника у будућем периоду развијати. Међу колегама је изражена одлична комуникација и храбро одолевање свим изазовима у почецима који нису нимало једноставни, а први одржани часови непосредне наставе и наставе на даљину показују посвећеност и стручност.

Будући да је за кратко време, у необично сложеним и непредвидим условима постигнутно много, предвиђа се да ће овај пројекат убрзо бити уобличен онако како се очекује, на опште задовољство свих учесника који су његовој реализацији допринели.

Наставу на српском језику у Словенији изводе Данило Спасојевић, Јелена Стефановић, Светлана Тодоровић, Тамара Сврзић, Маја Анђелковић Шегуљев, Невена Ступар, Драгана Шошкић и Драга Давид. Распоред часова са контактима наставника налази се на линку школске интернет  странице:

http://srpskipariz.weebly.com/105710831086107410771085108011121072.html

среда, 06. децембар 2023.
2° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара