Читај ми!

И у Марсељу се учи српски језик

У Витролу, предграђу Марсеља благодарећи добијању просторија монтажне католичке цркве за православна богослужења настала је и прва српска школица у Марсељском региону.

Учитељица Тамара каже да наши клинци и клинцезе увек на јуриш улазе у учионицу. Школа постоји од скора, а ђака је све више.

"Почели смо са часовима српског језика у Марсеју, у септембру 2021. године. У почетку је било 20 уписаних ученика. За сад их има 27 и ево већ данас су ми се јавили још неки који би се уписали. Значи, 30 уписаних ђака. Нажалост, не долазе сви редовно, али труде се колико могу, јер неки живе далеко, и по 150 километара далеко од Марсеја...значи, скупљамо се сви Срби са југа Француске. Часови се одржавају два пута месечно, по три часа. Трудимо се да одржимо макар те часове...", каже учитељица Тамара.

Није тешко само због даљине, већ и што малишани сваког дана живе и размишљају на француском, а ово им је најрађе место које ће сачувати идентитет земље порекла. Почиње се са именом и презименом, па докле се стигне...

Тамара каже да јој је важна и помоћ из Париза.

"У контакту смо са координаторком француског језика Блаженком Тривунчић и са другим колегиницама из Париза и целе Француске. Учимо и традицију и културу Србије, историју, обичаје", каже u;iteqica Тамара.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара