Индијански појас инспирација за скулптуру Лили Оташевић

У близини Нијагариних водопада, у још једном онтаријском граду, отворена је на тргу скулптура Љиљане Лили Оташевић, београдског ђака, која више од две деценије живи и ради у Канади. Скулптура симболизује традицију Индијанаца и њихове прве сусрете са европским досељеницима у 17 веку.

Сент Кетринс је град у регији Винограда надомак Нијагариних водопада и зову га Град башта. На згради позоришта које негује и културу староседелачких племена која овде зову Првим народима, отворена је велика колоритна алуминијумска скулптура наше Лили Оташевић.

Заталасана завеса на фасади театра носи назив „Позив на бис" бележећи тако савремене тренутке успешних представа, али је главну испирацију уметница нашла у традиционалном ручно рађеном индијанском појасу. Свака перла тог појаса обележавала је важне догађаје у племену и договоре са европским досељеницима.

„Ти појасеви са перлицама за њих представљају и имају и естетску вредност и церемонијалну и политичку па чак и комерцијалну вредност. Тај појас је врло важан у њиховој култури", каже Лили Оташевић.

Одмах по отварању скулптуре говорило се о очувању језика и културе староседелаца, јер Канада обележава сто педесет бурних и често трагичних година суживота првих народа и досељеника.

Управо су преставници староседалаца позитивно оценили дело Лили Оташевић, које је од идеје преко производње до инсталације било одговорност саме уметнице.

„Оно што је било најизазовније, заправо уопште није била сама идеја, до тога сам релативно лако дошла зато што је сам пројекат врло инспиративан, али сама инсталација ове скулптуре била је јако изазовна, била је праћена бројним проблемима које је требало решити, као што су технички, али ето изборила сам се са свим тим. На крају, на отварању и касније, реакције су биле фантастичне", каже уметница.

Поред овог симболичног индијанског појаса и позоришне завесе у Сент Кетринсу, Оташевићкине скулптуре красе просторе и тргове у Торонту, Берлингтону, Ватерлоу, а следеће године ће бити отворена у граду Гринзби на југу Онтарија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво