Читај ми!

Музеј звука – Дела Ципријана Базилика

Премијерно на нашим таласима можете пратити остварења пољског ренесансног композитора Ципријана Базилика, познатог и као Ципријан из Сјерадза, које је у јануару објавила дискографска кућа Дукс.

Овај пољски писац, песник, композитор и издавач, рођен је око 1535. године у Сјерадзу, једном од најзначајнијих трговачких центара у средњовековној Пољској. Под именом Ципријанус Матије Сирадиенсис школовао се на Академији у Кракову где је стекао диплому 1551. године, да би убрзо добио намештење у служби краља Зигисмунда II Августа. Крећући се у аристократским круговима, Ципријан из Сјерадза је дошао у контакт са Хераклидом Јакубом Базиликом, авантуристом, интелектуалцем и војсковођом, који је једно време био Принц Молдавије и усвојио младог уметника, дајући му име Базилик и витешку титулу. Након усвојења, Ципријан Базилик је отишао у Вилњус где је радио на двору као музичар и преводилац, све више се интересујући за протестантизам. Уз подршку краља, посветио се превођењу текстова с латинског и њиховом објављивању, а његов последњи књижевни рад штампан је 1600. године, те се претпоставља да је убрзо потом и умро.

Ципријан Базилик се музиком бавио у младости, а сачувана су дела која је написао пре него што је напунио двадесет пет година. Његова музичка заоставштина обухвата дванаест четвророгласних композиција, једну трогласну и четири остварења за соло глас. Сва ова дела написана су за потребе пољских протестаната и једноставне су текстуре, намењене извођењу музичких аматера. Ретки примери где се појављује нешто сложенији контрапункт, указују да је Ципријан Базилик поседовао умеће потребно за стварање амбициознијих дела, али она, уколико су постојала, данас нису сачувана. Ови одсеци, међутим, доказ су да је репутација „веома вештог музичара” коју је Базилик уживао током живота, била оправдана.

У вечерашњој емисији ансамбл Јерихон којим диригује Бартош Избицки изводи дела Ципријана Базилика објављена недавно на албуму са комплетним опусом овог уметника.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво