Читај ми!

Жене у музици

Представићемо барокни квартет Марсија, који чине уметнице из Шпаније и Немачке: Паула Пин, блокфлаута, Мариа Караско Хил, барокна виолина, Констанца Вајдош, барокно виолончело, виолончело пиколо и виола да гамба, и Сара Јонсон Видобро, чембало. Слушаћете свите Јохана Себастијана Баха и Шарла Дјупара које су ове уметнице забележиле марта 2023. у Концертној дворани у Маринминстеру и објавиле на свом дебитантском албуму названом Dieupart & Bach – A Suite Connection за немачку издавачку кућу GWK Records 5. априла ове године.

Барокни квартет Марсија основан је 2019. и назван по истоименом лику из грчке митологије који је, према предању, тако добро музицирао на свирали да су слушаоци говорили да ни сам бог музике Аполон не уме боље, а Марсија им није противречио. Занимљиво је да младе уметнице, чланице барокног квартета Марсија, пре оснивања ансамбла нису имале прилику да заједно музицирају, али су заједно похађале студије на Високој школи за уметност у Бремену. Њихова намера да оформе квартет била је иницирана жељом да 2019. године учествују на немачком Музичком такмичењу, где су наишле на топао пријем публике и изузетно добре оцене стручног жирија, а то им је омогућило да добију стипендију немачког Музичког савета, награду и пријем у Савезну селекцију младих концертних уметника, као и специјално признање Ансамбла Академије у Фрајбургу. Недуго затим, ансамбл је освојио и прву награду на реномираном такмичењу „Бјађо Марини”, које је названо по италијанском виолинисти и композитору из прве половине XVII века, а које се сваке године одржава у немачком граду Нојбург на Дунаву.

На репертоару барокног квартета Марсија налазе се виртуозна дела аутора XVII и XVIII века, које уметнице свирају на оригиналним инструментима, у споственим аранжманима. Наступају широм Немачке, активне су и на међународној сцени, а веома запажене концерте одржале су на фестивалима попут Бахових недеља у Тирингији, на Фестивалу у Шлезвиг-Холштајну, Баховом фестивалу у Лајпцигу, на Фестивалу Тригонале, као и на Зимском фестивалу у Швецингену.

На албуму који ћете слушати у емисији налазе се свите Јохана Себастијана Баха, једног од најпознатијих барокних мајстора и француског композитора Шарла Дјупара, коме се данас, како су и саме нагласиле у програмској књижици која прати ово издање, посвећује релативно мало пажње. Идеја због које су одабрале да ’повежу’ ова два аутора, подстакнута је недавним музиколошким истраживањима у којима је представљена занимљива ’музичка веза’ између Баха и Дјупара, иако, како се посебно наводи, писаног трага о сусрету ова два композитора нема. Наиме, упоређивањем партитура Бахових Енглеских свита – број 2 и број 4, са Дјупаровим одабраним Свитама за чембало, установљено је како је Бах био инспирисан делима свог старијег, француског колеге. Наиме, у Универзитетској библиотеци у Франкфурту налази се Бахова брижљиво исписана копија Дјупарових Шест свита за чембало, вероватно једно од његових најзначајнијих дела, укључујући табелу са орнаментима, која показује да је Бах преписујући партитуру добио инспирацију и развијао сопствене музичке идеје.

Слушаћете аранжмане Бахових и Дјупарових свита које су заједно реализовале чланице барокног квартета Марсија и Леонард Ших, чембалиста и један од специјалиста за историјски информисано извођење.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво