Читај ми!

Из архиве Радио Београда – Ђура Јакшић, диригент

Емисију смо посветили Ђури Јакшићу, диригенту, музикологу, музичком писцу, уреднику и културном посленику, који је своју каријеру почео са ансамблима Радио Београда. Слушаћете дела Антонија Вивалдија, Петра Коњовића, Рихарда Штрауса и Томаза Виталија.

Ђура Јакшић први пут је јавно наступио са вокалним октетом Радио Београда у фебруару 1945, а потом је радио са студентским хоровима у Прагу, да би од 1950. до 1953. године био шеф диригент Симфонијског оркестра Радио Београда. Први концерт са нашим инструменталним ансамблом Јакшић је одржао у Инжињерском дому 12. јуна 1950. године, када су изведена дела Респигија, Шуберта и Вебера.

Када је из великог ансамбла формиран Камерни оркестар Радио Београда, у децембру 1950. године, критика је тада позитивно оценила младог и врло талентованог диригента, који је са овим саставом наступао уживо у радио емисијама. Оркестар је два пута месечно изводио барокна дела немачке и италијанске музике, дела рококоа и најновију енглеску, америчку и југословенску музику, а највећи куриозитет је тај што је велики број тих композиција премијерно представљен нашој публици. Циклус радијских концерата најављен је у београдским новинама „20. октобар”, а 7. јануара 1952. године писало је следеће: „Ово ће бити јединствени концерти и пружиће радио слушаоцима оно задовољство које увек пружају ретке и оригиналне ствари. Свакако, умногоме се може захвалити младом диригенту камерног оркестра Ђури Јакшићу, коме је рад са оркестром уствари почетак његове музичке каријере.”

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара