Читај ми!

Фестивал у Вербијеу 2023

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 18. јула у Комбен дворани, који нам је уступљен посредством међународне размене у оквиру Еурорадија. Члановима Камерног фестивалског оркестра овог швајцарског места дириговао је Габор Такач-Нађ, а суделовали су и солисти: Мартин Фрест, кларинет, Жанин Јансен, виолина и Амихаи Грос, виола. Програм су испунила остварења Јоханеса Брамса, Волфганга Амадеуса Моцарта, као и Концерт за кларинет Ане Клајн, који је писан по поруџбини Фестивала у Вербијеу, а који је композиторка посветила Мартину Фресту.

Овим, петоставачним делом, чији је поднаслов Weathered, што би се у слободном, дескриптивном преводу могло означити као изложено времену, односно истрошено, исцрпљено дугим излагањем атмосфери и временским приликама, започело је концертно вече. Кроз сваки појединачни став композиторка истражује различите елементе који се могу довести у везу са поднасловом дела: а то су метал, срце, камен, дрво и земља. Истакла је како су „ови елементи и лепи и дирљиви; зарђали мост, сломљено срце, ветром ношен замак, величанствена шума и планета која се загрева... Композиција се односи и на наша колективна искуства везана за пандемију корона вируса, али представља и упозорење на кризу коју нам доносе дугорочне промене у температурама и временским обрасцима. Налазимо се на критичној тачки”, истакла је Анa Клајн.

Друга тачка на концерту била је Синфонија Концертанте у Ес дуру за виолину, виолу и оркестар, Кехлова ознака 364 Волфганга Амадеуса Моцарта. У овом остварењу које, по мишљењима музиколога, представља један од занимљивих кросовер жанрова 18. века између симфоније и концерта, а који је Моцарт компоновао 1779. године, као солисте слушаћемо виолинисткињу Жанин Јансен и виолисту Амихаија Гроса.

Концерт је заокружен Симфонијом у Еф дуру, број 3 опус 90 Јоханеса Брамса. Ово дело композитор је писао лета 1883. у Висбадену, а оно је премијерно изведено 2. децембра исте године када је Бечким филхармоничарима дириговао Ханс Рихтер.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара