Читај ми!

Џез

Емитујемо снимак концерта октета Shamania данске перкусионисткиње Марилин Мазур, одржаног 21. јула ове године на INNtöne џез фестивалу у аустријском граду Дирсбаху.

Марилин Мазур стекла је интернационалну славу у другој половини осамдесетих, када је свирала у поставама Мајлса Дејвиса. Међу легендарним музичарима с којима је сарађивала су између осталих и Вејн Шортер и Јан Гарбарек. Од касних седамдесетих до данас, развија и своје ауторске пројекте, међу којима је један од значајнијих била постава Прими, експериментална група сачињена искључиво од музичарки, која је од 1978. до 1986. године изводила позоришну музику.

Неколико деценија касније, 2015. године, Марилин Мазур основала је још један састав у коjeм окупља реномиране музичарке скандинавске џез сцене. Група Shamania концептуално је фокусирана на ритам и глас, односно ритуални ефекат заједничког музицирања. Ипак, као музичарка деценијама активна у различитим контекстима савремених струјања на џез сцени, Мазур у овој постави успешно спаја своја претходна искуства – од фјужна, преко амбијенталног џеза скандинавске школе и прогресивних биг бендова, до пост-бапа и еклектичних кросовера карактеристичних за џез 21. века.

Аутор Никола Марковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво