Читај ми!

Музика света - Албум „Традиција“ Веслија Луисена

Представићемо албум „Традиција“ Веслија Луисена, који наступа као „Весли“.

Овај хаићанско - канадски музичар 2019. године добио је канадску награду Џуно за најбољи албум у world music категорији, која је канадски еквивалент Гремију.
Весли је одрастао у многобројној породици на Хаитију, а управо је музика била начин да побегдне од беде која га је окруживала. Своју прву гитару направио је када је имао 8 година, и то од конзерве за уље и најлонских пертли за ципеле.
Звуци његовог детињства крећу се од евангелистичког госпела, будући да је певао у једном таквом хору, до регеа, афробита, фанка и, наравно, разноврсне музике са Хаитија. Све то је утицало касније на његово стваралаштво обојено широким спектром стилова.
Као тинејџер продуцирао је и снимио соул албум са својим тадашњим бендом СоКјут, који је имао велику популарност на Хаитију. Почетком 2000-их, у 21. години, као музички веома надарен, добио је стипендију канадске владе која му је омогућила студије удараљки и аранжирања у Монтреалу. У том периоду почиње да истражује и неке друге музичке жанрове, задржавши свој музички идентитет чврсто усидрен у хаићанском културном наслеђу. Од тада Монтреал је његов други дом, па често наглашава да сада има два срца - „Имам једно срце на Хаитију и једно у Монтреалу, и то ме чини оним што сам сада“ - речи су Веслија Луисена.
Албум „Традиција“ из октобра 2022. године је први део истоименог диптиха, у којем се Весли фокусира на традиционалне акустичне хаићанске стилове. Други део посветио је истраживању нових праваца, односно спајању традиционалних жанрова са електронском музиком, афробитом , соулом, фанком и хип-хопом.


Уредница емисије Марија Вуковић.

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво