Читај ми!

Из архиве Радио Београда – Хор Радио-телевизије Србије

Емисију смо посветили интерпретацијама Хора Радио-телевизије Србије. Слушаћете како ови уметници изводе кантату „Вишња за зидом” Луне Коен Пуђе и „Свечано вечерње исповедника”, Кехлова ознака 339 Волфганга Амадеуса Моцарта. Снимци су забележени 1971. и 1972. године.

На прве податке о овом ансамблу наилазимо листајући часопис „Радио Београд”, из октобра 1939. године. У чланку „Основан је хор Радио станице”, између осталог пише, да хор броји 18 чланова који су примљени на конкурсу и да се том приликом водило рачуна о добром слуху, здравом и лепом гласу, познавању нота, о способности за лако учење, као и да је диригент Милан Бајшански један од најбољих хоровођа у Београду. Прво појављивање хора пред микрофоном забележено је 10. октобра, на наступу са Радијским оркестром у извођењу позоришног комада са певањем Ђидо, Јанка Веселиновића и Драгомира Брзака на музику Даворина Јенка. Недељу дана касније хор је самостално наступио у радио програму певајући Мокрањчеву Пету руковет.

Уочи Другог светског рата, 5. априла 1941. године, у 19 часова и 40 минута, Хор и Оркестар Радија уживо су извели једночину оперу На уранку Станислава Биничког, што је било њихово прво живо извођење једног великог сценског дела. Након рата, ансамбл мења име у Хор Радио-телевизијеБеоград, а 1947. реорганизован је у професионални ансамбл, под руководством Светолика Пашћана. У бројним критикама и приказима европских и светских критичара, домети вокалног ансамбла наше куће оцењивани су следећим речима: један од најбољих на свету... вокални оркестар... мајстори певачи... ненадмашни виртуози..., а 1964. године, Дмитриј Шостакович је на конференцији за штампу, приликом посете Београду, истакао да је овај ансамбл један од водећих европских хорова.

Од самог оснивања, Милан Бајшански је усмерио програмску стратегију у правцу афирмисања домаће музичке баштине, са честим премијерним извођењима, као и значајних остварења светске хорске литературе и вокално-инструменаталних дела. Данашњи репертоар је задржао тај правац, проширивши га и на оперску музику, али и популарне жанрове.

Први сусрет нашег хора са Боривојем Симићем, са којим ће, како критичари истичу, започети „златно доба Хора Радио Београда”, збио се у лето 1948. године на концерту у Топчидеру. Уследила су гостовања широм Европе, као и бројне награде и признања. За изузетна уметничка остварења Хор је награђен високим Орденом заслуга за народ са сребрним зрацима, потом златном медаљом СКОЈ-а, а припале су му и две повеље златног „Орфеја” као и повеља Савеза композитора Југославије и Удружења композитора Србије. Године 1982. Хору Радио-телевизије Београд додељена је „Октобарска награда” за најбоље достигнуће из области музике, и то за извођење композиција Стевана Мокрањца.

Такође, за дугогодишњи допринос смотри Мокрањчеви дани у Неготину Хор је добио највише признање, статуету „Стеван Мокрањац”, а ређале су се и годишње награде „Златни беочуг”, као и„Сретењски орден трећег степена” 2019, за постигнуте резултате у културним делатностима током 80 година уметничког деловања Хора, те друге бројне награде.

Уредница емисије: Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво