Нова дискографија

У вечерашњој емисији представићемо албум „Шуман и Брамс” Бенџамина Гровенора, објављен 17. марта за издавачку кућу Дека.

Овај успешни британски пијаниста, публику и критику освојио је својим звучним лиризмом, виртуозним интерпретацијама, техничким мајсторством и музикалношћу. Гровенор је 2011, са само 19 година дебитовао за издавачку кућу Дека и тако је постао најмлађи уметник, а уједно и први Британац након шездесет година, који је отпочео сарадњу са овим престижним издавачем. Од тада је освојио неколико награда часописа Грамофон и годишњу награду Дијапазон д’ор.

На свом седмом студијском издању за Деку, Гровенор се окренуо делима која осветљавају компликоване односе између композитора Кларе Шуман, Роберта Шумана и Јоханеса Брамса. Централно дело, којим Гровенор отвара албум је Шуманова осмоставачна композиција Крајзлеријана, у којој је описана нестална личност лика из једне од Хофманових прича, Јоханеса Крајзлера. Његови успони и падови, као и сањива природа били су заправо блиски Шуману, који је такође патио од манично-депресивних епизода. Поред тога, Гровенор сматра да је Крајзлер гајио симпатије према нећаки свог послодавца, што је такође била забрањена љубав, слично забрањеној љубави између Кларе и Роберта Шумана. Стога уметник овом делу приступа са дозом емпатије и нежности.

Слушаћете Три интермеца Јоханеса Брамса које је компoзитор описао као успаванке својој патњи. Гровенор прави паралелу између ових дела и Шуманове Крајзлеријане, јер су узроци њиховог узнемирења била осећања која су обојица гајилa према Клари. Међутим, док је Шуман своје дело написао у младости, Брамс, са друге стране, у њима даје један комплекснији израз својих осећања, са увидом у живот који је тада већ био за њим.

Ауторка Јелена Дамјановић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије