Нова дискографија

У вечерашњој емисији представићемо албум „Шуман и Брамс” Бенџамина Гровенора, објављен 17. марта за издавачку кућу Дека.

Овај успешни британски пијаниста, публику и критику освојио је својим звучним лиризмом, виртуозним интерпретацијама, техничким мајсторством и музикалношћу. Гровенор је 2011, са само 19 година дебитовао за издавачку кућу Дека и тако је постао најмлађи уметник, а уједно и први Британац након шездесет година, који је отпочео сарадњу са овим престижним издавачем. Од тада је освојио неколико награда часописа Грамофон и годишњу награду Дијапазон д’ор.

На свом седмом студијском издању за Деку, Гровенор се окренуо делима која осветљавају компликоване односе између композитора Кларе Шуман, Роберта Шумана и Јоханеса Брамса. Централно дело, којим Гровенор отвара албум је Шуманова осмоставачна композиција Крајзлеријана, у којој је описана нестална личност лика из једне од Хофманових прича, Јоханеса Крајзлера. Његови успони и падови, као и сањива природа били су заправо блиски Шуману, који је такође патио од манично-депресивних епизода. Поред тога, Гровенор сматра да је Крајзлер гајио симпатије према нећаки свог послодавца, што је такође била забрањена љубав, слично забрањеној љубави између Кларе и Роберта Шумана. Стога уметник овом делу приступа са дозом емпатије и нежности.

Слушаћете Три интермеца Јоханеса Брамса које је компoзитор описао као успаванке својој патњи. Гровенор прави паралелу између ових дела и Шуманове Крајзлеријане, јер су узроци њиховог узнемирења била осећања која су обојица гајилa према Клари. Међутим, док је Шуман своје дело написао у младости, Брамс, са друге стране, у њима даје један комплекснији израз својих осећања, са увидом у живот који је тада већ био за њим.

Ауторка Јелена Дамјановић

 

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено