Студије и огледи

Квин Слободијан: Глобалисти. Крај доба царства и рађање неолиберализма

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ И ОГЛЕДИ можете пратити делове текста канадског историчара Квина Слободијана „Глобалисти. Крај доба царства и рађање неолиберализма”.

Квин Слободијан бави се либералним идејама кроз ликове и дела неколико најчувенијих теоретичара либерализма: њихове идеје, њихове заблуде, тврдоглавости и противречности, битно су утицали на политичка и економска кретања која су обликовала садашњи свет. Управо су напетости и противречносту у њиховим животима оно на чему Слободијан инсистира. У свом истраживању он креће од једног од темељних проблема, или, можда, једне од темељних противречности: „Размишљати о свету након царства”, пише Слободијан, „значило је прво направити инвентар самог царства”. А то је проблем. Најпре зато што се идеје царства и његови механизми морају напустити, али, с друге стране, царство у себи самом носи идеју свеобухватности, јединства различитости. Царства су, по своме одређењу, глобална. Како, дакле, у истом покрету сачувати неке идеје и напустити их? Како спојити неспојиво?

Један од најупечатљивијих ликова којима Слободијан посвећује пуно пажње јесте немачки економиста Вилхелм Репке. Будући јеврејског порекла он напушта нацистичку Немачку, наставља да живи и ради у Америци, постаје веома утицајан, а онда, после Другог светског рата, у име својих либералних идеја почиње да брано неодбрањиво: јужноафрички апартхејд. Запањујуће је у којој мери Репкеови текстови врве од најбаналнијих расистичких избруха достојних најнеобразованијих и најбесловеснијих појединаца или фашистичких група. Потпуно је логично да су га присвојили бели расисти широм света, а нарочито у Америци и Јужноафричкој Републици. Неретко су, сугерише Слободијан, и најугледнији теоретичари либерализма попут Фридриха Хајека упадали у прозирне замке десничарских бесмислица, а да, чини се, макар у први мах, нису примећивали да ту постоје некакви проблеми. 

Релативно коректно Слободијан је исписао историју глобализма из либералне перспективе, премда је, можда, у неким деоницама исувише пажње посветио бизарностима. Ова књига је, међутим, пре свега документ о томе у којој мери је тешко остати кохерентан и доследан бранећи идеје које своју носивост морају да докажу у сусрету са стварношћу.

С енглеског превео Предраг Милидраг
Чита Душица Мијатовић
Уредник Иван Миленковић 



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се