Музика света

Слушаћете нумере са албума „Велики кањон Колорада – Духовна музика племена Хопи”, који је у јулу ове године објавила британска дискографска кућа АРК Мјузик

На албуму, као и пројекту под називом „Велики кањон Колорада", учествовали су: Кларк Тенаконгва – вокал, Гари Страутсос – индијанска фрула и Метју Нелсон који је свирао удараљке. Албум је снимљен унутар стражарске куле Дезерт Вју, светом месту на јужном ободу Великог кањона у Аризони, а садржи неке од најстаријих познатих песама индијанског племена Хопи.

Кларк Тенаконгва, бивши војник Сједињених Америчких Држава, посвећен је очувању културе и музике својих предака, нарочито кроз програм заштите културних добара Великог кањона Колорада, а однедавно је и потпредседник племена Хопи.

Мултиинструменталиста Гари Страутсос, иначе школовани џез флаутиста, већ деценијама проучава традиционалну музику староседелаца Северне Америке, а једно време је и живео са припадницима племена Дакота, Хопи и Навахо. У својим песмама, а по узору на традиционалне, Страутсос музичким језиком изражава радост, тугу, љубав и веру. Занимљива је чињеница да свира на реплици једног од инструмената пронађених 1931. године у пећини на североистоку Аризоне, за које се средином шездесетих година прошлог века установило да потичу из 7. века.

Трећи члан овог састава је Метју Нелсон, етномузиколог, археолог и перкусиониста, који такође деценијама истражује културно наслеђе индијанских племена Северне Америке, а његову пажњу заокупиле су посуде од глине, и њихова употреба као музичких инструмената.

Ова тројица уметника, као што смо рекли, окупила су се око пројекта названог Велики кањон Колорада: Тенаконгва пева оригиналне композиције на свом матерњем језику, Страутсос импровизује на фрули, док Нелсон музицира на посудама од глине. Како истиче овај етномузиколог, а позивајући се а сопствена истраживања, у време из ког датира индијанска фрула није било бубњева са растегнутом кожом. Звук који су добили сматрају најприближнији музици Хопија од пре 1300 година.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара