Џез

Представићемо одабране нумере са концерта састава Емила Паризјена, одржаног 30. септембра прошле године на Лајбниц џез фестивалу.

Емил Паризјен је међу предводницима новог таласа француског џеза. Данас у средњим тридесетим, већ десетак година се налази на радару тамошње стручне критике и осваја неколико значајних признања, почев од престижне награде Виктоар ди џез (Victoires du jazz) 2009. за откриће године. Исту награду добија и 2014, овог пута за уметника године, чиме се сврстава у сам врх француске сцене и европског џеза. Његов стил захвата како пост-бап, тако и наслеђе класичне музике 20. века, те утицаје великих џез квартета са доста слободе у изразу, какав је рецимо састав Вејна Шортера.

Паризјен је, такође, изузетан концертни извођач. Специјализовао се за сопран саксофон на коме је изградио специфичан флуидан стил свирања, док веома страствено приступа интеракцијама с другим члановима бенда и импровизацијама у живим наступима. Последњих година свом квартету редовно придодаје легендарне ветеране европског џеза. Прво је то био пијаниста Јоаким Кин, па кларинетиста и саксофониста Мишел Портал, док је на Лајбниц џез фестивалу гост био Луј Склавис, француски кларинетиста чији је сензибилитет сродан Паризјеновом.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара