Читај ми!

Магдалена Плацова, Маргарет Атвуд

Гошћа емисије Читач је књижевница из Чешке Магдалена Плацова, ауторка романа „Живот после Кафке”.

У Београду је протеклог викенда завршен фестивал поводом стоте годишњице Кафкине смрти, а Магдалена је била једна од учесница.

Магдалена Плацова (1972) студирала је у Америци и Енглеској, а на Карловом универзитету у Прагу стекла је магистратуру из филозофије. Радила је као глумица и преводитељка, касније и као уредница и новинарка. У периоду 2009‒2012. живела је у Њујорку где је при Универзитету држала курс о Францу Кафки. Ауторка је више романа.

Ових дана нас је, у 92. години, напустила књижевница из Канаде Алис Манро. Више од 60 година кроз призму кратке форме проучавала је свакодневни живот највише у крају свог рођења, југозападном Онтарију. За своје приче три пута је добила Награду „Гавернор” ‒ најпрестижније књижевно признање у Канади, потом међународног Букера, а као круну свог рада ‒ Нобелову награду за књижевност 2013. године.

Како је сама изјавила, „писала је личне приче читавог живота”. О књижевном делу Алис Манро разговарамо са главним уредником у Агори Ненадом Шапоњом и преводитељком Анђелком Цвијић.


Ауторка емисије је Драгана Ковачевић.

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије