Музика келтске цркве

У вечерашњој емисији Висине можете слушати нумере са компакт-диска ансамбла Kолеџа „Гонвил и Кајус” из Кембриџа под насловом „У славу Св. Колумбе, звучни свет келтске цркве”.

Велики ирски светац из VI века Колумба данас је најпознатији по водећој улози у ширењу хришћанства из Ирске у Шкотску где је на малом острву Јона основао манастир. Био је учењак и мисионар. Његова репутација у Шкотској расла је током векова и најранији сачуван музички запис који га помиње датира из XIV века, из тзв. инчколмског антифонара, рукописа који се данас чува у библиотеци Универзитета у Единбургу. Али, утицај ирских монаха као што је био Колумба ширио се не само на Шкотску већ и на европски континент, где су они оснивали манастире чак у Швајцарској или северној Италији. Компакт-диск „У славу Св. Колумбе” истражује звучни свет како из његовог доба тако и из наредних векова односно зоне његовог утицаја.

Уредница је Горица Пилиповић.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара