Читај ми!

Џон Лутер Адамс: „Become Ocean”

„Become Ocean” (Постати океан) је дело америчког постминималисте Џона Лутера Адамса, композитора који се бави искључиво амбијенталном музиком, и то оном која носи снажну еколошку поруку.

Реч је о делу које је поручио и премијерно извео Симфонијски оркестар из Сијетла 2013. године. Наредне године композиција је освојила Пулицерову награду за музику, док је 2015. године награђена наградом Греми у категорији Најбоље класично савремено остварење. Године 2019. му је, по мишљењу критичара „Гардијана”, припало 10. место на листи њазначајнијих дела музичке уметности од 2000. године.

„Become Ocean” је централни део трилогије коју чине још „Постати река” из 2010. за камерни оркестар, и затим „Постати пустиња” из 2017. за ансамбл од пет оркестарских и хорских група. Једноставачна композиција инспирисана је океанима Аљаске и северозападним Пацификом. „Наслов је”, открива Адамс, „украден” од Џона Кејџа ‒ „из његове песме коју је написао у част Луа Харисона. Он упоређује Луову музику са реком у делти, са свим различитим утицајима и струјама, које се спајају у великом прелепом замаху музике. И у последњем реду песме, Кејџ пише: ᾽Слушајући то, постајемо океан᾽. Увек сам био запањен лепотом те слике. Живот на овој земљи је настао из мора. Како се поларни лед топи и ниво мора расте, суочавамо се са перспективом да поново, буквално, можемо постати океан”, речи су Адамса о делу које ћете слушати на снимку Симфонијског оркестра из Сијетла, којим диригује Лодовик Морло.

Емисију припрема Маја Чоловић Васић.

 

 

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво