Читај ми!

Мајстор малог мотета

У вечерашњој емисији Висине од 19.15, коју уређује Горица Пилиповић, можете слушати мотете чији је аутор Луј-Никола Клерамбо.

Марта 1715, овај француски композитор потписује уговор којим је постављен за оргуљаша и мајстора музике у краљевској образовној институцији Сен Сир коју је Мадам д`Ментнон, незванична краљица Француске, основала 30-ак година раније за младе кћери осиромашених племића. Клерамбо је био обавезан да брине о музици коју ће девојке певати у својој цркви Сен Силпис у Латинском кварту, како не би била искварена, те да с времена на време руководи пробама како би госпође наставнице и госпођице ученице сачувале униформност својих гласова и певања током богослужења. Био је и у обавези да се стара о оргуљама и да их свира. Схватајући озбиљно своје дужности Клерамбо 1733. објављује двотомну збирку под насловом  Песме и мотети за употребу у цркви и женском друштву краљевске куће Сен Луј и Сен Сир.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се