Читај ми!

Сергеј Прокофјев: Концерт за клавир и оркестар бр. 2

Други клавирски концерт у ге-молу оп. 16 Сергеја Прокофјева настао је 1913. године.

Тада двадесетједногодишњи студент у Санкт Петербургу, након Концерта бр. 1 који је шокирао јавност и донео му репутацију несташног детета музичке сцене, својим новим делом желео je да евоцира мрачније, дубље емоције. Резултат је био управо Концерт оп. 16 који се сврстава међу најтеже у литератури. Неуобичајено, има четири става, и то се тумачи амбицијом младог уметника ка остваривању посебне изражајности. Након премијере августа исте године, првобитно негодовање публике сменило је одушевљење. Међутим, оригинална партитура је током Руске револуције нестала у пожару, па је композитор, по сећању и у односу на сачуване одломке клавирске деонице, направио реконструкцију дела 1923. и представио га у Паризу 5. маја наредне године.

            У данашњем Аутограму слушаћете снимак који је остварио Јевгениј Кисин уз оркестар Филхармонија под управом Владимира Ашкеназија.

Емисију уређује и води Маја Чоловић Васић.

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије