Читај ми!

О књигама Јулије Фједорчук, Барбаре Клицке и Шехана Карунатилака

У Београду су протекле недеље боравиле две пољске књижевнице, Јулија Фједорчук и Барбара Клицка, са њима смо разговарали за емисију "Читач".

Јулија Фједорчук (1975) истакнута је пољска песникиња, књижевна критичарка, књижевни преводилац. Доктор хуманистичких наука на Варшавском универзитету где предаје америчку књижевност и теорију књижевности. Аутор је више песничких збирки, а критичари је често пореде са Виславом Шимборском. 2008. године добила је и песничку награду која носи име ове велике песникиње. Код нас је недавно објављен роман Јулије Фједорчук "Под сунцем".

Барбара Клицка (1981 ) пољска је књижевница, уредница, сценаристкиња. Дебиитовала је 2000. са песничком збирком. Њена поезија је превођена на бројне европске језике, а прозни првенац, роман "Бања" из 2020. номинован је за неколико књижевних награда.

Представљамо аурора Шехана Карунатилака. Рођен је 1975. у Шри Ланки, завршио је студије енглеске књижевности на Новом Зеланду. Роман "Седам месеца Малија Алмеиде" објављен је 2020. под називом  "Разговори с мртвима",онда је доживео велике промене до овог наслова "Седам  месеца Малија Алмеиде" објављеног 2022. За ову верзију романа  добио је угледну награду "Букер". О роману разговарамо са преводиоцем Александаром Милајићем.

Ауторка емисије је Драгана Ковачевић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара