Читај ми!

Ани Ерно, Мишел Уелбек

Светска књижевност

У данашњем издању емисије Читач говоримо о новим преводима романа француске књижевнице Ани Ерно, добитнице Нобелове награде за књижевност 2022. године. Пред нама су књиге „Године” и „Сећање на девојку”, о којима разговарамо са преводитељком Јеленом Стакић. Роман „Године” је магнум опус ове књижевнице, књига објављена у позним годинама Ани Ерно после романа: „Место под сунцем”, „Догађај”, „Једна жена” и других.

Ускоро очекујемо објављивање најновијег романа Мишела Уелбека (за сада под радним насловом) „Уништити”. Радња књиге је смештена у 2026. и 2027. годину.

Славан, хваљен, оспораван и награђиван, контроверзни француски писац, филмаџија и песник, у књижевни свет је ушао 1991. када је објавио прву збирку поезије, а три године касније и роман првенац „Проширење подручја борбе”. Следили су потом романи: „Елементарне честице”, „Платформа”, „Могућност острва”, „Карта и територија” за који је 2010. добио награду Гонкур. Праву буру је изазвао 2015. године романом „Покоравање”.

О новом роману Мишела Уелбека који ће ускоро бити објављен и код нас, разговарамо са преводиоцем Владимиром Д. Јанковићем.

Ауторка емисије је Драгана Ковачевић.

 

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара