Читај ми!

Мигрантска криза у сенци руско украјинског рата

Далибор Ђукић и Момир Турудић

У сенци руско украјинског рата, током лета, примећена је тек по нека група илегалних миграната или тек по који гранични инцидент. Миграције, међутим, теку. Има миграната, има и смрти на њиховим рутама. На централном Медитерану ове године страдало је готово две хиљаде људи. Ипак, само у трећој недељи септембра на Лампедузу, најјужније италијанско острво, из северне Африке, стотинама чамаца приспело је више од десет хиљада миграната.

Локалне власти овај тренутак доживеле су као "коту без повратка". Полиција је острво описала као бензинску пумпу која "цури од очаја", море као хаос на закрченом путу а докове као "огромни тоалет на отвореном.." Ово постаје реално ако имамо у виду да су димензије транзитног острвца приближно три пута седам километара и да се на њему, са домаћима, у једном тренутку нашло скоро двадесет хиљада људи.

Све то само је метафора појачаног мигрантског прилива ка Европи. Он је дупло већи него у истом периоду прошле године и прети да достигне највећи избеглички талас из 2016. Европска унија је забринута али још увек нема одговора нити модела за управљање кризом. Политика квота, уговор о солидарности и слични покушаји не функционишу па највећи терет пада на земље првог уласка у унију, Италију, Грчку и Шпанију. Док Брисел и актуелне владе чланица ЕУ калкулишу европска десница нуди и одговор и решење у једној реченици: "муслимани долазе да освоје Европу и треба им по сваку цену стати на пут".

О актуелном стању процеса који траје, његовом безбедносном, политичком, правном, верском аспекту.. и могућим исходима за Речено и прећутано говоре професор Далибор Ђукић са Правног факултета и новинар Момир Турудић, уредник портала Око.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу