Читај ми!

Посвета грофу Валдштајну

Лудвиг ван Бетовен је, уз три младалачке, компоновао 32 клавирске сонате и све су ремек-дела овог жанра.

Ипак, постоји неколико првих међу једнакима, у сваком случају најпопуларнијих. Једна од њих је и Соната бр. 21, у Це-дуру оп. 53, која је позната под именом „Валдштајн”. Њу је за данашњи Аутограм одабрала уредница Горица Пилиповић.
Гроф Фердинанд Ернст Габријел фон Валдштајн, бечки аристократа који је живео у Бону, нашао се при руци Бетовену када је овај још једном, 1792. посетио Беч (испоставиће се да ће ту и остати). Бетовен је већ компоновао и музику за један балет који је гроф поставио на сцену, дозволивши му да га прикаже као своје дело. То је сигурно имало удела у њиховим добрим односима и препознавши Бетовенове потенцијале, гроф му, пред његов одлазак у Беч, пише чувену поруку: „Uз помоћ марљивог рада, сигурно ћеш примити Моцартов дух из Хајднових руку”.

Дванаест година касније Бетовен је славан, компонује Трећу симфонију оп. 55 и клавирску сонату оп. 53. Гроф је, међутим, сада у тешкој ситуацији. Удаљен са двора због несугласица са царем и финансијски пропао, враћа се у Беч, прерушен. Бетовен му, вероватно са мешавином сажаљења и захвалности, посвећује ту нову сонату.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво