Читај ми!

Биолози у борби за заштиту културне баштине

Један од фактора који угрожава културно-историјске споменике од непроценљивог значаја могу бити и различити микроорганизми, међу којима су алге, бактерије и микрогљиве.

Тим истраживача који је предводио др Никола Унковић, доцент Биолошког факултета у Београду, интензивно је радио на идентификацији ових микроорганизама, али и развоју биолошких препарата који се могу користити за заштиту споменика културе. Истраживања су реализована у склопу недавно завршеног пројекта ПРОТЕКТА, који је у оквиру програма ПРОМИС финансирао Фонд за науку.

Са др Николом Унковићем ћемо разговарати о резултатима пројекта и потенцијалима за примену природних, еколошки прихватљивих решења у заштити културне баштине од оштећења која изазивају микроорганизми.

Сазнаћемо како изгледа процес узорковања, идентификације микроорганизама, тестирања биоактивних једињења, све до њихове примене у пракси.

Аутор емисије Томица Мишљеновић

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу