Lux feminae

Монсерат Фигерас

Представљамо замашан истраживачки и извођачки подухват Lux feminae који је велика каталонска певачица Монсерат Фигерас објавила 2006. године. Реч је о антологији песама о жени насталих на Иберијском полуострву у средњем веку.

Стихови су испевани на свим језицима који су у то доба говорени на иберијском тлу: поред неколико варијанти средњовековног шпанског, писани су и на арапском, хебрејском и баскијском. Монсерат Фигерас је покушала да начини еволуциону типологију којом је у средњовековној шпанској музици представљана жена, те је комаде које је одабрала поделила у седам категорија чији је оригиналне називе на латинском могуће превести као: Жена старог доба, Нова жена, Разиграна жена, Мистична жена, Жена-мајка, Жена која тугује.

Ову типологију заокружила је неутралним ставовима насловљеним Светлост. Албум  Монсерат Фигерас снимила је са групом музичара коју предводи њен супруг Жорди Саваљ. Ту су: Тина Агард и Ариана Саваљ, сопрани, Богдана Олавиде, мецосопран и псалтеријум, Лоранс Бонал, контра-алт, Пир Хамон, флауте, Ендрју Лоренс-Кинг, харфа, Ролф Лислеванд, гитаре, Дрис Ел Малуми, уд, Фахми Алкај и Фридерике Хојман, виола да гамба, Педро Естебан, Марк Клос и Карло Рицо, удараљке, и, наравно, Жорди Саваљ, византијска лира, ребаб, виола да гамба.

Аутор емисије: Ивана Комадина

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено