Читај ми!

Клавирски концерт Софије Губајдулине

У данашњем Аутограму уредница Горица Пилиповић представља Концерт за клавир и камерни оркестар под називом Интроитус изузетне руске композиторке Софије Губајдулине.

Код ове ауторке често се дешава да управо наслов композиције сажима њено целокупно значење и садржину. Тако једини клавирски концерт Губајдулине носи наслов позајмљен из црквене музике - интроитус. Као што знамо, то је уводни део мисе, почетак богослужења. Занимљиво је да две године касније, 1980, настаје и виолински концерт Губајдулине који пак има наслов Оферторијум, то је део мисе у којем се износе вотивни дарови - хлеб и вино за причест.

"Мој клавирски концерт заправо уопште није типични концерт", каже композиторка, „неко би можда рекао да уопште и не припада том жанру. Клавирски парт је потпуно медитативан, потпуно лишен виртуозности. Све је замишљено да звучи у најтишој динамици. Не желим виртуозитет, не желим извођачку самоувереност, не желим гласне акорде. Мој солиста треба да понире у дубине звучања, да их слуша и позива друге да слушају."

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије