Речено и прећутано

Иста амбалажа а различит квалитет

 

Резултати многих истраживања у Европи о упоредном квалитету производа показују да квалитет у старим и новим чланицама ЕУ није исти. Рибљи штапићи у Данској имају седам одсто више рибе него у Чешкој, а природно цеђено маслиново уље у маркетима нових чланица помешано је с другим рафинираним масноћама и тако у недоглед.

Ове анализе су недвосмислено показале оно што потрошачи у Еу и у Србији одавно тврде: имамо исте производе, исту амбалажу, али различити квалитет. Односно, произвођaчи у све земље ЕУ не пласирају намирнице истог квалита. Али да ли су само произвођачи криви за то, или се квалитет мења на захтев увозника и дистрибутера да би нам лакше продали робу лошијег квалитета?

Да ли бисмо нужно били "канта за смеће" ЕУ, како тврде готово сва удружење за заштиту потрошача, када бисно имали Националну референтну лабораторију за контролу квалитета, на коју већ годинама чекамо, или би интерес увозничког лобија и даље био изнад свега, данaс,  поред осталог, питамо Дениса Перинчића, предсeдникa Републичке уније потрошача Србије и Мају Петровић, ауторку блога „Витки гурман".

Аутор и водитељ: Дијана Ивановић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом