Породична прича

У четвртак 06.априла од 19 часова у Библиотеци града Београда биће премијерно приказан документарни филм "Памтите ме по пјесмама мојим" Гордане Ласковић и Филипа Маринковића о животу и делу песника Душка Трифуновића. Душко Трифуновић је песник који би могао ући у Гинисову књигу рекорда као песник са највећим бројем опеваних стихова. Бјело дугме, Здравко Чолић, Тешка индустрија, Јадранка Стојаковић, само су нека од имена који су стихове Душка Трифуновића претворили у препознатљиве хитове. "Докле пјевам дотле и постојим" говорио је Душко Трифуновић, а о филму нам говори ауторка, професорка књижевности Гордана Ласковић из Новог Сада.

 

"Јесте моћ дисања

јесте моћ раста дрвећа

јесте моћ куће да се изненадно

над главом спавача сруши

ал' моћ говора посебна је и највећа моћ

моћ говора моћ говора моћ говора" - Ово нису стихови Душка Трфуновића, али јесу стихови песника Бранислава Бране Петровића који је рођен на Благовести 07. априла 1937.године. Знамо да је био и остао један од наших најзначајнијих песника, али да ли знамо какав је био у кући, због чега је волео дуго да хода и да се рекреира, а шта да доноси у котарици из шетње крај реке или у шуми, шта је кувао и шта јео, због чега је транзистор свуда са собом носио и шта је оно што је за њега Радио Београд, да ли је волео рођендане и због чега му није пријао одлазак на море... Породичну причу Бране Петровића прича нам његова кћи Мирјана Тешић, професорка енглеског језика.

 

Основна школа "Бранислав Петровић" у Слатини код Чачка на дан рођења Бранислава Петровића, у петак 07. априла обележиће свој дан.

"Има нека тајна веза"

И заиста постоји тајна веза, нит која повезује Брану Петровића и Душка Трифуновића. Та нит је Фестивал поезије младих у Врбасу. Душко Трифуновић је један од оснивача тог Фестивала, а Брана Петровић један од финалиста. Ове среде у Породичној причи нам и песник Бранислав Зубовић, секретар Фестивала поезије младих, исплиће причу, која ову двојицу песника повезује.


Аутор и водитељ - Слађана Бушић

Фамилиологија Фамилиологија

Autor:
Редакција за децу и младе

Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио «партијски» задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво