Будућност јавних предузећа и све наше реформе

ЕПС, Србијагас, Путеви Србије, Пошта, локална комунална предузећа – последњи подаци Агенције за привредне регистре показују да у Србији има око 500 јавних предузећа, од чега је 29 великих. Према најавама државног врха, ове године би требало да буде донет Закон о управљању предузећима у државном власништву који је прошао јавну расправу, а припреман је заједно са представницима ММФ-а. Истовремено је поручено да „више нема назад упркос томе што постоје неке кочнице“, као и да ће прво бити реформисани ЕПС и Србијагас. Шта ће бити са управљањем у осталим јавним предузећима која не припадају енергетском сектору, а која се годинама субвенционишу и штите? То су нека од питања за професора Владана Ивановића, економисту и Ивана Јовановића, новинара.

Друштво директора школа Србије припремило је предлог Министарству просвете за промену Правилника о оцењивању, како би закључене оцене на полугодишту и на крају школске године биле праведније, а ђаци одвикли од кампањског учења. Такође, ове године, први пут, осмаци, на проби мале матуре, нису радили комбиновани тест, већ су имали рок до 30. децембра да изаберу један од понуђених пет предмета . Са каквим знањем ђаци излазе из својих школа? Да ли је мала матура најбољи начин да се провери њихова спремност за завршни испит и избор жељеног занимања? Наши саговорници су Милан Кецман, директор Пете економске школа и Бранка Тишма, школски психолог.

Последњи подаци Института за јавно здравље Србије показују да је скоро 4.000 мушкараца и жена између 20 и 50 година током 2020. године оболелео од карцинома. За један део њих, лечење које подразумева или одстрањивање репродуктивних органа или хемиотерапију, значи да губе могућност да постану родитељи. РФЗО је донео нови правилник који дозвољава замрзавање репродуктивног материјала о трошку државе. Министарство здравља би ускоро требало да одобри овај документ. О томе шта предвиђа Правилник разговарамо са Маријаном Аризанових из Удружења „Шанса за родитељство“.

Предстојећи празници и лепо време су повод за размишљање куда на одмор? Предлог може бити и посета Националном парку Сутјеска -Тјентиште. Реч је о једном од највећих и најлепших природних оаза Балкана и Европе. Подсетимо основан је, 1962. године и члан је европске породице паркова ЕУРОПАРК. Највреднији бисери у националном парку су: прашума Перућица, планински масиви попут Маглића, Зеленгоре... као и културно-историјско наслеђе препознатљиво по централном платоу на Тјентишту, Спомен обележју Битке на Сутјесци. О лепотама тог дела Републике Српске са Мирјаном Радовић, руководиоцем центра за развој и унапређење Парка, разговарала је Наташа Аћимовић.

Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво