Читај ми!

Наша планета - наше здравље

Седми април обележава се као светски дан здравља. Овогодишњи слоган НАША ПЛАНЕТА- НАШЕ ЗДРАВЉЕ, поставља тему за размишљање о томе јесмо ли способни да обезбедимо живот са чистим ваздухом, водом и храном доступном за све. Пандемија коронавируса, загађење планете, пораст броја оболелих од канцера, астме и кардиоваскуларних болести упућују на хитну реакцију здравствених система широм света фокусирану на то да се обезбеде, пре свега, здрави услови живота. Наш саговорник, тим поводом, биће председник Удружења за јавно здравље, Драгослав Поповић.

Процењује се да би због санкција, након инвазије Русије на Украјину, из Русије могло бити изгубљено чак три милиона барела нафте. Глобално тржиште се суочава са притиском на дизел гориво, а Европа је највише у опасности од недостатка који би могао довести и до рационализације потрошње. Неке земље већ озбиљно размишљају о томе како да уштеде гориво. Међу њима је и Немачка, која би могла бити у озбиљном енергетском проблему и због велике зависности од руског гаса. И то је једна од тема емисије.

Астрономија је једна од најстаријих наука човечанства. Има пуно доказа о интересовању наших предака за небо. На каменим зидовима пећина у различитим деловима света пронађени су осликани мотиви космоса и изрезане кости са фазама Месеца. Људи су од давнина рачунали на календар неба како би пратили сезоне за сетву и жетву и мерили проток времена. Астрономи, како професионалци, тако и аматери посвећују своје животе посматрању и тумачењу предмета и појава на небу. Седми април обележава се као Дан астронома Србије и истовремено као Дан Астрономске опсерваторије Београд, одакле нам као саговорница долази Јелена Ковачевић Дојчиновић.

Уредник и водитељ Оливера Стајић.

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"