Магазин на Првом

У данашњој емисији вас водимо на Дунав.

На његовим обалама је своје место нашао велики број тврђава. У једној од њих, Београдској тврђави, у кули Небојша, данас се одржава  Међународна конференција „Круне на рекама". Тим поводом о тврђавама на Дунаву, за наш програм, говориће др Видоје Голубовић.

На Дунав, али чамцем, нас води и Наташа Аћимовић. Слушаћете причу о аласима, врстама риба које живе у овој реци, и о томе како се кува добра, баш добра, рибља чорба.

У Психолошкој радионици „Корак напред" бавимо се пажњом. Пажња је базична психичка функција која нам омогућава селекцију информација, усмереност, тј фокусираност. Стручњаци тврде да без пажње нема опажања, учења, памћења, и нема мишљења. Према истражвањима непрекинута пажња код људи, у просеку, опада. Пре двадесетак година је трајала 12 секунди, да би у наредним годинама било измерено свега 8 секунди фокусираности, у просеку, што је 3 секунде краће од пажње златне рибице. Ове промене, се зато популарно зову „ефекат златрне рибице", а како ће то утицати на нове генерације чућемо од др Петра Војводића, психијатра.

У рубрици „О књигама и писцима" представљамо вам књигу „Кнежеви и краљеви династије Карађорђевић", која је намењена младима, а у којој су представљени српски владари XIX и прве половине XX vека - Обреновићи и Карађорђевићи. Гошћа је ауторка, Ивана Спасовић, историчар Архива САНУ.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара