Таласање - Шетња

Широм света 26. септембра обележава се Светски дан чистих планина, са идејом да се појача еколошка свест и укаже на њихову важност за одржавање живота на нашој планети, јер нам обезбеђују кисеоник, воду за пиће, пружају дом бројним биљним и животињским врстама, и деле са нама своју лепоту. О тој лепоти говори нам данас алпиниста Драган Јаћимовић, оснивач и председник планинарског клуба Extreme Summit Team.

Драгана Рајбловић, прва жена са Балкана и за сада једина из Србије која се попела на највиши врх света Монт Еверест на Хималајима, најавиће нам промоцију своје књиге „Мој Еверест - сан и јава", која ће се одржати вечерас, у Градској библиотеци у Сомбору.

"Пази, отровно!", нова изложба Природњачког музеја, представља феномен отрова из природе као јединствене појаве у живом свету. На изложби су представљене отровне врсте гљива, биљака и животиња и описани отрови из природе, њихова улога, намена и значај. О Изложби говори Александра Савић, виши кустос Природњачког музеја у Београду.

Сваке године 26. септембра, у свим крајевима Европе прославља се Европски дан језика. Ова иницијатива Савета Европе посвећена је наглашавању значаја свих европских језика. Око 800 милиона Европљана у 47 земаља чланица Савета Европе охрабрује се да учи више језика, у свим узрастима. Европски дан језика у Србији организује EUNIC Србија (мрежа европских културних центара): десет земаља, девет језика и петнаест организација су овог пута у центру збивања! Догађај најављује Наташа Павловић, директорка Аустријског института Београд.

Део програма обележавања Европског дана језика је и Велики бесплатни концерт у којем учествује и Бенд Тровачи из Дизелдорфа - који негује енергичну мешавину ска, реге и панк музике на српском и немачком језику. Наш гост је Данко Рабреновић, члан бенда.

Из некадашње маркетиншке кампање Туристичке организације "Soul food Serbia" настао је пројекат "12 величанствених", којим се промовишу природне и гастрономске вредности Србије. Одабрано је 12 аутентичних производа и домаћинстава из свих делова Србије, који производе мед, зачинско и лековито биље, кисело млеко, кромпир, вино, купус, ракију....Данас вас упознајемо са домаћинством из села Гледића, засеока Ракија, задња пошта Чукојевац.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара