Српски на српском

Протести на улицама многих градова одразили су се и на језик, и то барем двојако.

Прво – изгледа да смо се коначно ослободили  непостојећег В у протестовању и глаголу протестовати. Али шта ћемо са протестантима? Ако неко протестује, дакле ако јавно демонстрира своје незадовољство нечим, да ли је он демонстрант или протестант? Или се протестантима називају само припадници протестантске вере, на шта пишући о протестима узгред указују неки угледни новинари у својим колумнама, и многи уредници који своје репортере исправљају и траже од њих да искључиво користе именицу демонстрант?

Чим има протеста и протестаната, било да су на улици или у протестантској цркви, чини ми се да и они спикери и новинари који иначе правилно говоре проТЕстант и деМОНстрант, забораве на акценатска правила, спонтано се укључе у језичке протесте и листом изговарају протесТАНТ и демонстРАНТ.

А кад се предизборни протест отме контроли, у новинама осване вест да су „непознате особе разбиле стакла на страначким просторијама у Пожаревцу“, и то под насловом: „Током викенда оскрнављене страначке просторије“. Ако су оскрнављене, да ли то значи да су нам страначке просторије постале светилишта?

Драмска уметница: Јадранка Селец

Аутор и уредник: Мирјана Блажић

Фото: BETAPHOTO 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво