Којекуда

Кухиња је код свих народа главни део куће, али нигде тако као код Срба. У српским селима кухиња се назива "кућа", а само у градовима - кухињом. Огњиште као централни део у свакој кући готово култно место. Поред њега се спавало, грејало, пекао се хлеб и готовила јела. Хлеб се у селима пекао само на огњишту, од житног или кукурузног брашна, а жито се спремало и за јело у зрну, па су кувана пшеница и кукуруз били - и остали - често спремана јела.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

У средњовековној Србији јела су се два оброка и та јела су била здравија јер су се спремала на води. Стара српска легенда каже да се у време Душановог царства, у 14. веку, на српском царском двору јело златним кашикама и виљушкама. Тада се српска средњевековна кухиња састојала претежно од млека и млечних производа и поврћа. Богати су јели хлеб од пшенице, а сиромашни од зоби и жита. Најчешће се јела дивљач, док је са друге стране стока чувана за употребу у пољопривреди. Касније је под утицајем Запада уведен и доручак.

Тек крајем 19. и почетком 20. века појављују се књиге са правим српским јелима. У њима је забележен начин припреме јела у српским селима: посни и мрсни пасуљ, посна и мрсна сарма од киселог купуса, пуњене паприке, кромпир и месо „на тепсију", удробица, кавурма, пиктије, пиктије од боба, качамак, груваница, коврљан, гибаница, попара, цицвара, тиквењак, чесница, превртача, варица...

Но истина је да је сваки крај имао своје кулинарске особености. Старинска српска јела у источној Србији биће на нашем столу у овој Којекуда причи - јајчаник, чапкано, пита од маслачка и сувих шљива, па сирће од дрењина и још којечега.

Причала нам је и будила апетит Рада Здравковић, домаћица из Бољевца, свима у околини (а и шире) позната по умећу спремања старински српских јела тог краја. Посетиле смо је једног топлог августовског преподнева. Замислите велику терасу, препуну цвећа, скривену од погледа зеленилом...

Додајте удобне и меке фотеље и клупе, и наравно велики сто - наравно са пробраном храном за госте - а гошће смо биле ми - ауторке већ подебелог албума Којекуда - Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом