уторак, 29.07.2014, 17:05 -> 11:47
štampajУ средишту пажње
Како се контролише квалитет хране биљног и животињског порекла? Које намирнице су подложне развоју бактерија? Где је у ланцу - од њиве до трпезе - одговорност произвођача и увозника хране, а на шта би требало да обрате пажњу потрошачи, нарочито у летњим месецима?

Autor:
Редакција магазинског програма
Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]
Епидемиолози објашњавају да је листерија, која је у Македонији однела четири живота, присутна у земљишту и да све врсте хране могу бити избор ове бактерије. Најчешће се преноси преко меса и месних прерађевина, али и димљене свеже рибе.
Подаци Института за јавно здравље Србије Батут показују да у Србији од почетка ове године није забележен ниједан случај обољевања услед листерије.
Ипак, савет потрошачима је да не једу сирово или недовољно печено месо, већ искључиво термички обрађену храну, као и добро опране намирнице.
Који се још патогени испитују приликом увоза хране животнијског порекла, да ли је могуће препознати заражену храну, колико водимо рачуна о хигијени приликом припремања намирница?
Гости емисије су: Тамара Бошковић, начелница Одељења за ветеринарско јавно здравство и епидемиолог др Вељко Ђерковић, саветник директора Градског завода за јавно здравље.
Телефони у нашем студију су 011 322 50 99 и 011 322 54 99.
Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.
Радио Београд 1, 17.05
Коментари