У средишту пажње

Како се контролише квалитет хране биљног и животињског порекла? Које намирнице су подложне развоју бактерија? Где је у ланцу - од њиве до трпезе - одговорност произвођача и увозника хране, а на шта би требало да обрате пажњу потрошачи, нарочито у летњим месецима?

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Епидемиолози објашњавају да је листерија, која је у Македонији однела четири живота, присутна у земљишту и да све врсте хране могу бити избор ове бактерије. Најчешће се преноси преко меса и месних прерађевина, али и димљене свеже рибе.

Подаци Института за јавно здравље Србије Батут показују да у Србији од почетка ове године није забележен ниједан случај обољевања услед листерије.

Ипак, савет потрошачима је да не једу сирово или недовољно печено месо, већ искључиво термички обрађену храну, као и добро опране намирнице.

Који се још патогени испитују приликом увоза хране животнијског порекла, да ли је могуће препознати заражену храну, колико водимо рачуна о хигијени приликом припремања намирница?

Гости емисије су: Тамара Бошковић, начелница Одељења за ветеринарско јавно здравство и епидемиолог др Вељко Ђерковић, саветник директора Градског завода за јавно здравље.

Телефони у нашем студију су 011 322 50 99 и 011 322 54 99.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

Радио Београд 1, 17.05

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом