Portret Jovanke Bjegojević

Jovanka Bjegojević, primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu čije je ime odjekivalo i van granica nekadašnje Jugoslavije, prve baletske korake napravila je u rodnom Prnjavoru na časovima igre gđe Hatman, a Državnu baletsku školu završila je u Beogradu, u klasi Mileta Jovanovića.

Profesionalnu igračku karijeru počela je u Narodnom pozorištu u "Baladi o jednoj srenjovekovnoj ljubavi" Frana Lotke. Na istoj sceni odigrala je velikoj broj glavnih uloga u baletima klasičnog i savremenog repertoara - „Labudovom jezeru", „Žizeli", „Romeu i Juliji", „Pepeljugi", „Simfoniji", „Jolandi", „Orfeju", a sa publikom se oprostila u baletu Enrika Josifa „Ptico, ne sklapaj krila".
Portret Jovanke Bjegojević režirao je Slobodan Radović 1970.

Njena vrhunska igračka tehnika bila je preporuka za svetske scene pa je gostovala u Parizu, Beču, Edinburgu, Atini, Salcburgu, Cirihu, Lenjingradu, Kijevu, Oslu, Barseloni, Rimu... Nekoliko godina je bila vodeća balerina u trupi koreografa i igrača Žana Biblijea u Parizu.

Bila je osnivač Udruženja baletskih umetnika Srbije, direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, a zatim i šef Baleta Pozorišta na Terazijama. Dobila je mnogobrojne nagrade za umetnost igre.

Jedinstvo umnog, duhovnog i telesnog bio je njen kredo u igri i to je dokazivala na svakom koraku.

repriza 29. januar u 05:21, 11:21 i 17:21 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво